Alaposan összezavarta a világsajtót a tegnapi terrortámadás: a CNN vagy a Daily News nem merte lehozni a kifogásolt képeket, noha a többségük gond nélkül megtette ezt.

Tegnap éjszaka óta keringenek az interneten a képek, amelyek azt mutatják, hogyan reagáltak egyes újságok vagy hírügynökségek a Charlie Hebdo magazin elleni, tizenkét halálos áldozattal járó támadásra.

Tekintélyes, nagy, nyugati lapok, mint a Daily Telegraph vagy a New York Daily News még illusztrációként sem merték lehozni a címlapokat, noha a fenti képen nem is a karikatúra lett volna a lényeg, hanem az újságot kezében tartó karikaturista, Charb, aki a halottak között volt tegnap.

Még érthetetlenebb, hogy a Daily News nagy igyekezetében még olyan béna megoldástól sem riadt vissza, minthogy a fenti képen látható imámot kipixelezte, az őt toló rabbit viszont nem. Pedig ez a kép nem is Mohamedet ábrázolja.

Advertisement

Az Associated Press törölte archívumából a Mohamedet ábrázoló címlapról készült képeit, és arra hivatkoztak, hogy "tévedésből" töltötték fel ezeket, hiszen "évek óta tartózkodnak a szándékosan provokatív képek közlésétől". Emiatt aztán kénytelen voltak törölni Andres Serrano 1987-es Piss Christ (Pisi Krisztus) című botrányos képéről készült fotót is, miután egy konzervatív lap kifogásolta, hogy csak a muszlimokat sértő képeket törölték.

A New York Times és a CNN pedig úgy döntöttek, inkább megmaradnak a képek "részletes körülírásánál", de egyelőre nem merik leközölni azokat. Pedig itt még nem is feltétlenül arról volna szó, hogy egyetértenek velük, egyszerűen csak megmutatják a Charlie Hebdót még hírből sem ismerő olvasóiknak, hogy pontosan miket is csináltak ezek a karikaturisták, akiket lelőttek.

Advertisement

A Buzzfeed cikke azonban felhívja a figyelmet rá, hogy az ilyen öncenzúra nem újkeletű policy: már a dán karikaturisták tíz évvel ezelőtti Mohamed-ábrázolásakor is kitakarták a képeket a CNN-en. 2009-ben pedig jókora botrány lett abból, hogy a dán Mohamed-karikatúrák kiváltotta botrányról szóló könyvben a Yale University Press kicenzúrázta az összes Mohamed-ábrázolást.

A nyugati újságok többsége viszont most is lehozta a Charlie Hebdo kérdéses karikatúráit (a berlini BZ mindjárt az összes címlapot egyben), miközben számos újságíró állt ki amellett, hogy a fent látható öncenzúra is a sajtószabadság csorbítását jelenti, így például Roy Greenslade a Guardianben:

Advertisement

"Most van itt az ideje annak, hogy a mainstream kiadványok szerkesztői és kiadói világszerte megtiszteljék a Charlie Hebdo meggyilkolt munkatársait azzal, hogy nem cenzúrázzák saját magukat. Semmi sem állhat ennek útjába, még egy vallás sem.

A szatíra provokálthatja a szent teheneket, de nem öli meg őket. A szatíra fájhat, de nem okoz fizikai sérüléseket. A szatíra sért, de nem öl meg senkit."