Nem engedték fel a Kanadába induló gépre, megalázó helyzetbe hozták, a kanadai bevándorlási hivatal utasítására nem repülhetett el az országba, pedig csak kutatni ment volna.

Az Évaként emlegetett kutató történetét a HVG osztotta meg: eszerint Éva áprilisban hiába rendelkezett érvényes repülőjeggyel Torontóba, a bécsi reptér munkatársai az útlevélvizsgálat után félrevonták és szabályosan kihallgatták, úgy, hogy a beszélgetésbe telefonon a kanadai hatóságok is bekapcsolódtak.

Hamar kiderült, hogy Évát is egynek nézték a Kanadában menedékjogot kérő magyar cigányok közül, pedig pont az emigráns romákat szerette volna kutatni, egyébként itt él a családja Magyarországon, a lányai színészek, férje pedig zenész, rendező. A hatóságok ezt mégsem találták meggyőzőnek, és végül Éva nem utazhatott, ráadásként még üvöltöztek is vele.

A kanadai bevándorlási hivatal a hvg.hu kérdésére azt mondta, jogszerűen jártak el:

A kanadai állam harcol az illegális bevándorlás ellen, ez ügyben együttműködik más országok határőrizeti szerveivel, sőt légitársaságokkal is. Utóbbiaknak meg kell tagadniuk az utaztatást bizonyos dokumentumok hiányában: a Kanadába látogató magyar állampolgárok jobb, ha rendelkeznek szállásigazolással, meghívólevelekkel, még akkor is, ha hat hónapnál rövidebb időre mennek (mert annál hosszabb időtartamra már vízum kell).

Éva legalább a repülőjegy árát visszakapta, de az átélt megaláztatások miatt pert indít az Austrian Airlines ellen.

(via hvg.hu)