Viszont még tegnap este olvastam egy kommentet valahol – sajnos nem emlékszem, hol –, ami így magamtól még nem jutott eszembe: a felvetés lényege, hogy a digitális televíziózás korában (!) miért nem lehet kikapcsolni ezeknek a szerencsétleneknek a hangját?

És mintha kint lenne az ember a meccsen, csak a közönséget és a labda puffanását hallaná? Azt is írta, aki írta – úgy rémlik –, hogy ha ezek a kommentátorok így kint, a szurkolók közt mondanák a maguk marhaságait, fix, hogy két perc alatt agyonvernék őket.

Nem is tudom.

Én nem vagyok ennyire szigorú. Nem állítom, hogy Hajdú B. Istvánt leszámítva bárkit is igazán bírtam volna az elmúlt negyven évben, de azt azért sejtem, hogy nem könnyű meló ez, folyamatosan értelmeset mondani, meg pláne nem mondani értelmetlent. Egy van, amit rettenetesen utálok, az, amikor humorizálni próbálnak iszonyat szar humorral megvert emberek. De ez leginkább nem is itt a vb-n szokott probléma lenni, hanem például a Sport Tv-s jégkorong-közvetítéseken, ahol a kommentátor és a szakkommentátor egymást szórakoztatják, és heherésznek megállás nélkül, a kutya úristenit.

Advertisement

Ha már szakkommentátorok: Bánfi Jani például teljesen bejön nekem, tiszta felüdülés a klubszezon Hegyi Ivánjai és Bánki Dodói után. Nem mondhatni, hogy mindent tudna a világfutballról, de legalább szerény. A futballt ráadásul amúgy sem szakmai, százszor inkább érzelmi alapon kell felfogni, úgyhogy kurvára mindegy, tisztában van-e valaki az ecuadori csatársor átlagos cipőméretével, vagy sem.

Még egy eszembe jutott: arra kéne csak rávenni ezeket a kommentátor embereket, hogy ne mondják el menet közben percenként, hogy milyen a meccs. Mármint, hogy milyen a színvonala. (Már eleve mekkora hülyeség ez a színvonal dolog. Nem az számít, hanem az érzelmi feszültség, ugye.) Azt majd a néző megállapítja magától. Képes rá. Ezen belül is különösen Mezei Dániel ne mondja el, mert nincs neki szeme a látáshoz. A Chile–Ausztrália és Olaszország–Anglia sem volt elég jó neki, hát mit lehet erre mondani.

Végezetül itt ragadom meg az alkalmat, hogy rögzítsem: a tegnapi vb-napnak nem volt Costa Ricája, Franciaország megérdemelten verte Hondurast 3-0-ra, Argentína pedig Boszniát 2-1-re. Lionel Messi gólt lőtt. Remélem, Cristiano Ronaldo sem tesz másként.

Fotó: Victor R. Caivano