A közhelyek közhelye, hogy az embereknek fogalmuk nincs más kontinensek országairól, de érdekes csavar egy amerikai felmérésben, hogy minél kevésbé tudta valaki, hol van Ukrajna, annál szívesebben küldött volna oda katonákat.

A felmérést három amerikai politológus végezte 2066 fős mintán, és remekül megcáfolják azt a hülyeséget, hogy igazából nem számít, hogy tudjuk, mi merre van a térképen. Mert hát hogy ne számítana, amikor a tudatlanságból egyenesen következik a kardcsörtetési vágy.

Ukrajnát hat válaszadóból egy tudta elhegyezni a térképen, átlagosan 3000 kilométerrel csúszott félre a kelet-európai országba szúrt gombostű. A válaszok a Kongótól Kamcsatkáig, Ausztráliától Alaszkáig sorozták a földgolyót, Ukrajnát az esetek 84%-ban biztonságosan elkerülve.

A fiatalabbaknak, a férfiaknak, a független szavazóknak és az egyetemet végzetteknek ment a feladat jobban, bár még az utóbbiak is csak gyalázatos, 21%-os eredményt értek el. De a legfurcsább és legszomorúbb, hogy statisztikailag szignifikáns összefüggés van aközött, hogy valaki nem tudja, hogy hol van Ukrajna, és hogy szeretné, hogy Amerika katonákat küldjön oda.

Mielőtt még bárki elkezdene nevetni a suttyó amerikaiakon, ne tegye: a földrajzi tudatlanság egyetemes emberi tulajdonság, mi is ugyanennyit tudunk Amerikáról.

Forrás és további részletek: Washington Post