Amikor a telefonunk nyitott wifit keres, akkor kiadja a MAC-címét. Kincs ez a marketingeseknek, a kormányhivataloknak, és mindenkinek, aki szeret megfigyelni, de az Apple most egy kicsit megnehezíti majd a dolgukat.

A MAC-cím egyedi azonosító, és ugyan formálisan nem lehet a személyazonosságunkhoz kötni, egyéb metaadatokkal párosítva már épp elég ahhoz, hogy kényelmetlenül sokat tudjon meg rólunk valaki.

Advertisement

Ehhez még csak nem is kell egy bolt, egy kávézó vagy egy étterem ingyen wifijéhez kapcsolódnunk, pont elég, ha keresgélünk. A bevásárlóközpontokban dolgozó Euclid Analytics például a készülék jelentétét, a jelerősséget, a gyártót és a MAC-címet gyűjti be: mindez helyszínekkel párosítva nyomasztóan sok adat.

Itt jön képbe egy apróság az Ios 8-ban, az Iphone-okon és Ipadeken futó operációs rendszer következő verziójában, ami idén ősszel fog kijönni: wifit randomizált MAC-címmel fog keresni.

Nyilván nem jelenti ez az, hogy innentől láthatatlanok vagyunk. Ha felcsatlakozunk más wifijére, akkor vége az álcának. De arra jó lesz a randomizált MAC-cím, hogy legalább egy ideig kicsit nehezebben fog tudni követni a sok pióca, mert nem lehet azonnal megmondani és térképre rajzolni egy készülék útját.

Forrás: Quartz; fotó: John Moore/Getty Images