A backdoor kommunikáció egészen új szintjére lépett Nick Denton, a Gawker blogbirodalom tulajdonosa. Amerikai alvezérei egy kontitnenseket összekötő videóportálon keresztül alázták meg a teljes cégcsoportot kiszolgáló magyar programozókat.

Amikor a Gawker Media alkalmazottja lettem, minden olyan volt, mint a mesében, egy dolgot kivéve. A Portáltól kezdettől fogva rettegtem. Ez egy olyan, folyamatosan működő videostream, ami a New York-i és a budapesti irodát köti össze. Mindkét helyen elhelyeztek egy hatalmas monitort, fölötte egy spéci kamerával, sőt a monitorok elé mindkét helyen bárszékszerű munkaasztal is került. A rendszert mikrofonok egészítik ki. A lényege, hogy majdnem úgy lehessen beszélgetni, mintha egy helyen lennénk. Plusz horror, hogy a másik kontinensen elhelyezett kamerát mozgatni is lehet, sőt zoomolni is vele, így az ember simán bele tud olvasni a terem leghátsó zugában ülő amerikai kolléga újságjába vagy monitorjába is.

Advertisement

Ma végre kiderült, mire jó igazán a szuperfejlett technológia. Hát persze, hogy nem valós idejű beszélgetésre. Hanem kézírásos trágár backdoor üzenetek továbbítására. Tegnap volt valami buli volt New Yorkban, ma pedig ez a remek üzenet fogadott minket. Tök élőben, össze sem lehetett hasonlítani egy mailben kapott üzenettel, ha például lennének bogarak a kinti irodában, remekül lehetne látni élőben, ahogy összevissza mászkálnak a PUNCI feliraton.