Arrogancia, kioktatás és a másik fél totál hülyének nézése: a rubelrajongó Varga Mihály védelmében hihetetlen levelet mertek küldeni a Cinknek.

Posztot írtunk ma, Ha Rogánon és Vargán múlt volna, mi is hatalmasat bukunk a rubelen címmel. Arról szól, hogy nem egészen két éve Rogán Antal többek között arról tárgyalt Moszkvában, hogy Magyarország a Fidesz szerint bizonytalan dollár helyett a devizatartaléka egy részét rubelben tartaná. Varga miniszter ezt az ötletet újságírói kérdésre akkor megvédte.

A poszt élesítése után a következő levelet kaptuk a Fidesz-frakció sajtósaitól (egész pontosan Eged Tamástól):

Tisztelt Szerkesztőség!

A mai napon megjelent, „Ha Rogánon és Vargán múlt volna, mi is hatalmasat bukunk a rubelen” című cikkükre az alábbi reakciót küldjük:

A tavalyi esztendőben, a moszkvai Dumában pártközi tárgyalások során felmerült, hogy az akkor még növekvő volumenű orosz-magyar külkereskedelem zökkenőmentes finanszírozása érdekében a két ország jegybankja között szülessen forint-rubel swap megállapodás. Aki a swap megállapodást összekeveri a devizatartalékkal, annak javasoljuk, üljön vissza az iskolapadba.

Fidesz-frakció Sajtóosztály

Tisztelt Frakció és Sajtóosztály!

A vicc, sőt a tréfa nagy barátai vagyunk, de azért, ha lehetséges, pont a vasárnapi nyitva tartás betiltásának napján ne csináljunk már Krisztusból bohócot.

Advertisement

Mi szerencsére nem olyan iskolába jártunk, ahol egyáltalán szóba került volna az, hogy swap megállapodás. De ezt a problémát – hála istennek – úgyis száz százalékos biztonsággal meg lehet oldani, ha az ember életében nem hallott a swapról.

Az önök állítását ugyanis némileg gyengíti, hogy

  1. Az Egységes Oroszország párt – ennek egyik vezető képviselőjével tárgyalt Rogán Antal – a tárgyalások idején (2013. február 28-án) olyan közleményt tett ki a weboldalára, ami kifejezetten azt állította, hogy a magyar fél a tárgyaláson közölte, fontolgatják, hogy ezentúl rubelben is képeznek devizatartalékot („Кроме этого, в эти дни венгерское правительство рассматривает возможность создания резервных накоплений в российских рублях в связи с нестабильным положением доллара”). A tárgyaló fél tényállítása most is olvasható az oldalon, a magyar tárgyaló fél ez ellen tudtunkkal soha nem tiltakozott.
  2. Sajnos a megvédeni kívánt Varga Mihály annak idején maga ismerte be a teljes magyar sajtónak, hogy itt bizony a devizatartalékról volt szó. Teljesen véletlenszerűen a Privátbankárról idézek, de idézhetnék bárhonnan:

Arra a felvetésre, hogy milyen további lépésekről lehet szó, amely akár érintheti az MNB devizatartalékát, úgy válaszolt: tartalékról dönteni a kormánynak nincs jogosítványa, az jegybanki illetve monetáris tanácsi hatáskör. Azzal kapcsolatban, hogy egy orosz honlap szerint Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a múlt héten Moszkvában arról tárgyalt az állami duma alelnökével, hogy a devizatartalék egy részét rubelben tartanák, jelezte: ő nem tud ilyen tárgyalásról, információi szerint pártközi egyeztetések zajlottak.

Arról, hogy adott esetben a dollár helyett rubelben halmoznák fel a devizatartalékot vagy annak egy részét, és hogy ez nem jelentene-e problémát egy válsághelyzetben, azt mondta: minél több lábon áll egy ország, annál stabilabb, erősebb. Ha csak egy valutára helyezik hangsúlyt, akkor hibát követnek el – közölte Varga Mihály.

Szintetizáljunk

Krisztus nem bohóc, az újságírók meg nem olyanok, ahogy az önök sajtóban dolgozó ávósai lefesteni próbálják, ennyi memóriánk még nekünk is maradt.

Csók,

Szily László és a Cink

A címlapkép az eredeti cinkes poszt szerzőjét, Orosz Pétert ábrázolja hatévesen, amikor először ült abban az iskolapadban, ahová a Fidesz sajtóosztálya most visszatanácsolta. Swap megállapodásról és devizatartalékról nem volt szó.