A Chauvet-barlangban találhatóak a legkorábbi és legjobb állapotban fennmaradt európai barlangrajzok. Ennek a másolatát készítik 2012 óta, április 25-én nyitják meg.

Az 1994-ben felfedezett – 20 ezer évig omladék által lezárt – barlangban található rajzokat 36 ezer éve készíthették, feltehetően az aurignaci kultúra képviselői. Ők nem barlangokban laktak, csak rituális célokra használták azokat.

Advertisement

A rajzok különlegessége, hogy nem az ősember által vadászott állatokat, hanem veszélyesnek tartott élőlényeket ábrázolnak: oroszlánokat, barlangi medvéket, párducokat, mamutokat, gyapjas orrszarvúkat. A 8 és fél ezer négyzetméter felületű barlang több mint 400 méterén találhatóak rajzok, összesen 425 darab. Ezt sűrítették a másolatban 3 ezer négyzetméterre. A barlang belsejét 3D-s lézerképekkel másolták át miliméter pontosan, az áprilisi nyitásra nemcsak a festményeket, a barlang nedvességét és illatvilágát is rekonstruálják.

Nem ez az első barlangmásolat az országban, a híres Lascaux-nak már a harmadik mását építik, azt 2016-ban adják át. A reprodukciókra azért van szükség, hogy az eredeti rajzok minél kevésbé sérüljenek.

via MTI , kép: gyapjas orrszarvú