Összeállt a nagy internetkonzultációs kérdéscsomag. Hogy milyen lett? Annyit meg kell adni, hogy a kérdések nagyságrenddel értelmesebbek, mint az eddigi konzultációkon. A rossz hír: ennek így sincs a világon semmi értelme.

Megvan a húsz kérdés, és ha jól értem, bár még lesz valami kormánydöntés az ügyben, nagyjából eldőlt, hogy ezekre válaszolhat majd minden 14. évét betöltött magyar állampolgár. Emlékszel, milyen kérdések pörögtek az eddigi nemzeti konzultációkon? Beidézek egy véletlenszerűen kiválasztottat, memóriafrissítésnek:

Vannak, akik azt javasolják, hogy az új magyar alkotmány olyan közös értékeket is vegyen védelem alá, mint a család, a rend, az otthon, a munka, az egészség. Mások szerint ez nem szükséges. Ön mit gondol?

Ezeknél a jellemzően egyféleképpen megválaszolható, egy előre megírt törvényszöveg utólagos igazolását szolgáló kamukérdéseknél a Deutsch-féle sor feltétlenül színvonalasabb. Itt tudod elolvasni a kérdéseket, amik olyan szószátyárak és annyian vannak, hogy nehéz idézni belőlük. Tömören összefoglalva a következő nagyobb témakörökben puhatolóznának:

  • praktikusan milyen módon segítse az állam az olcsóbb netezést?
  • hogyan lehetne jobbá tenni az iskolai számtech- és netoktatást?
  • hogyan segítse az állam a szélessávú hálózat fejlesztését?
  • mit kell tenni a netező gyerekek megvédéséért?
  • támogassa-e az állam, és ha igen, hogyan az ígéretes netes cégeket, startupokat?
  • vegyes mindenfélék a Google és Facebook megadóztatásától a netsemlegességig

A kérdéseken végigfutva némelyik releváns témát érint, van, ami kevésbé fontosat, és akad egy-kettő, ami arra szolgál, hogy nem is annyira rejtett kormánypropagandát helyezzenek el benne. Utóbbira példa a hetedik, ami ezzel az úgynevezett magyar kérdéssel (=állítás) kezdődik:

7. A Kormány döntése alapján 2018 végére Magyarországon – nagyarányú hálózatfejlesztési program végrehajtásának köszönhetően – minden háztartásban lehetőség lesz a szupergyors internet elérésére.

És van, ami olyan túl általános és fájdalmasan tartalmatlan, “ne legyen többé szegénység és álljon el az a kurva északi szél” jellegű, mint bármelyik korábbi szuperkamu konzultáció:

Az internetes kereskedelem biztonsága és a fogyasztók védelme különösen fontos. Ön mit tartana hasznosnak e körben? (Több válasz is lehetséges!)

a. A nyomozó hatóságoknak gyorsabban és hatékonyabban kell fellépnie az internetes csalókkal szemben.

b. Hatékonyabb fogyasztóvédelmi intézményrendszerre és fogyasztóvédelmi bírságolási eszközökre van szükség.

c. A hazai hatóságoknak javítaniuk kell az együttműködést az e-kereskedelem biztonságáért felelős nemzetközi szervezetekkel.

Nagyobb csöcsöt, hosszabb péniszt és örök egészséget minden magyar háztartásba!

Egyben nézve a dolgot, konzultáció ennél volt már hússzor cikibb is, sőt némi bátorsággal még azt is rá lehet mondani, hogy ez az eddigi legértelmesebb. Csakhogy még mindig messze nem elég értelmes ahhoz, hogy érdemes lett volna foglalkozni vele. Deutsch lábatlanokkal szemben nyerte meg a magasugrást, 45 centiméteres eredménnyel. Még a legjobb kérdések is olyanok, amikre nem nekünk kéne válaszolnunk, ráadásul a válaszainkkal nem lehet kezdeni semmit. Azért is alakítottunk ki összetett politikai rendszert, mert az volt az előfeltevésünk, hogy a győztesek – az elérhető pénz, idő és szakértők segítségével – ügyesebben fogják menedzselni a dolgokat, mintha mind összevissza kiabálnánk. Ha a konzultáció műfajának lenne bármi értelme, nem lenne semmi szükség Deutschra és egyetlen kollégájára sem.

Eleve: azért lesz valaki politikus, hogy eldönthessen dolgokat. Aki politikus, és azt mondja, döntsön a nép, az eleve gyanús. Ha szakkérdésben teszi ezt, több, mint gyanús. Honnan kéne tudnia a népnek, hogy ingyenes wifihálózatot érdemesebb-e kiépíteni, vagy olcsó vezetékest?

Összefoglalva: a kérdéssort bőven lehet cikizni, de történt már ennél ezerszer rosszabb is velünk. Csak egy a lényeg: nehogy a kormány elkezdjen aktívkodni a neten, mert annak sosem szokott jó vége lenni, akkor sem, ha esetleg véletlenül jót akarnak.