A Pesti Srácok elég érdekes anyagot készített a működő magyar reformokat hirdető óriásplakátok szereplőiről. Sőt az egyikük nevét is lehozták, interjút is készítettek vele.

Sokáig én is azt hittem, hogy a plakátokhoz stockfotókat, azaz bármilyen üzleti felhasználásra megvásárolható, előre gyártott fényképeket használtak. A Pesti Srácok most eloszlatta ezt a tévhitet: nagyon úgy tűnik, hogy a reklámarcok tudták, milyen projektben vesznek részt. Viszont a mémekre, a fenyegetésekre, a beszólásokra, amiket állítólag kaptak, nem voltak felkészülve.

A rezsicsökkentésen sokat spóroló néni biztosan nem, őt Kézdiné Patakfalvy Katalinnak hívják, és teljesen fel van háborodva. Azt mondta, gondolkozik azon, hogy perre vigye az ügyet, esetleg pertársaságot alapítson a többi plakát szereplőjével. Noha az eredeti cikkből úgy tűnhet, mind ki vannak akadva, egyedül a spórolós nénit kérdezte meg az újság, a többiekről annyit ír, hogy az ő arcképeikkel ellátott plakátok szövegét is átírták, nekik is beszóltak.

A Pesti Srácok által megkérdezett ügyvéd szerint, ha perelnek, jó eséllyel nyerhetnek is plakátok szereplői, a mémek készítői, publikálói ugyanis képmással való visszaélést követtek el, személyiségi jogokat sértettek, a negatív tartalmú, dehonesztáló szövegekkel ellátott képeket nagy nyilvánosság előtt terjesztették. Plusz a szereplők nem is minősülnek közszereplőnek.

Nem vagyok ügyvéd, de azért ez a megállapítás – mármint, hogy a kormányzati propaganda plakátjait, akár szerepelnek rajta emberek, akár nem – ne lehetne kigúnyolni, kicsit meredeknek tűnik. Nem arról van szó, hogy a bulvárújságok mindenféle szaftos, a magánéletet sértő tartalmat publikálnának a szereplőkről.

Advertisement

Az viszont biztos, hogy akár bünteti a jog, akár nem, a reklámarcokat megkeresni, üzenetekben mocskolódni, fenyegetni őket, rohadtul nem szép dolog.

De nemcsak a Pesti Srácok és a felháborodott internetezők végeztek kutatómunkát, hanem a Bors is. A lap szerint Kézdiné Patakfalvy Katalin lelkes Fidesz-aktivista, járt a Békemeneten, van közös képe Bayer Zsolttal, Hoffmann Rózsával, és Gyurcsány Ferenc cége, az Altus ellen is tüntettett. Még érdekesebb, hogy a férje, K. Gy. Béla is benne van a kampányban, ő egy másik plakáton szerepel, mint a bácsi, aki örül, hogy újra nőnek a minimálbérek.

Advertisement

Most jön a slusszpoén: Béla az oktatási minisztériumban dolgozott főtanácsosként.