Francia tudósok segítettek a felismeréshez. Szeretnél te is alfahím lenni? Zabáld két pofára a csilit. Alfahím leszel. Mert szereted a csilit. Alfahím. Csili.

A csilit

A Grenoble-i Egyetem kutatói, élükön Laurent Begue-gel, azt vizsgálták, hogy a csilikedvelés és a tesztoszteronszint között mi a kapcsolat. A kapcsolat: korreláció! Így végre megtudtam, hogy anyámmal hatalmas kanok vagyunk. Anyámmal egészen kis korom óta két pofára zabáljuk a csilit, míg például az öcsém csak mértékkel fogyasztja, az apám és a csajom pedig hozzá sem nyúl. Így tehát további tudományos megfigyelésekkel egészíthetem ki a kutatók munkáját: a csilikedvelés nem feltétlenül örökletes, és a csilikedvelők nem feltétlenül csilikedvelés alapján választanak párt.

A csilit

Óriási kanként azonban kissé elbizonytalanodtam Begue lehengerlő tudományán, melynek eredményei Some Like It Hot (!!!) címmel fognak megjelenni az amerikai Physiology and Behavior folyóiratban (impaktfaktor: 3,033). Begue professzor és kollégái a lenyűgöző alapkutatást 114, 18 és 44 év közötti grenoble-i férfin végezték el. A módszertan az volt, hogy megmérték a nyálukban a tesztoszteron szintjét, majd adtak nekik egy tál krumplipürét és egy üveg csiliszószt, hogy hajrá. Azok öntöttek a pürére többet, akiknek a nyálában több volt a tesztoszteron.

Zabáld a

T-U-D-O-M-Á-N-Y!

csilit

A legerősebb csili egyébként, amit életemben ettem, egy Naga Jolokia volt, az északkelet-indiai Nágaföldről származó, szellemcsiliként is ismert botanikai fegyver (szó szerint: a helyeik a kerítéseiket dörzsölik be vele, hogy távol tartsák az elefántokat [elefántokat{!!!}]). A 444 dolgozóit megtréfáló Trinidad Moruga Scorpionhoz hasonlóan Sinya zöld ujjait dicséri. Két lágytojással fogyasztottam el, és az volt benne az érdekes, hogy csípőssége nem is annyira csípősségként, mint extrém hőérzetként jelentkezett. Mintha só és bors mellett lávával is fűszereztem volna a tojásokat. Fájdalmat egyáltalán nem éreztem, csak azt, mintha egy gyors reggeli elfogyasztásának idejére Héphaisztosszá váltam volna. Ráadásul nem is csak ez a Naga Jolokia csodája, hanem a finom, komplex citrusillat is, amit szájnyálkahártyánk gyújtóbombázása előtt érzünk.

Ööö

Mondjuk alfahímként le kéne szoknom ezekről az összetett mondatokról.

Forrás: The Telegraph; fotó: Lauri Rantala