Mi történik, amikor egy megállíthatatlan erő találkozik egy mozdíthatatlan tárggya? A világ legnagyobb alagútfúró gépezetét úgy tervezték, hogy semmi se álljon az útjába. December elején megállította valami.

Ahhoz képest, hogy a Bertha fantázianevű gépezet december 6-án ütközött valamibe, a mérnökök még mindig nem tudják, hogy pontosan mi lehet az akadály, és egyelőre csak a rejtélyes tárgyként hivatkoznak rá. Spekulálni lehet, szerintem például egy óriásgyíkot találtak, amit sikerült felébreszteni és nemsokára lezúdítja mérgét a világra, de simán lehet, hogy egy elsüllyedt metrókocsi, vagy valami hatalmas dzsuva még Seattle múltjából. Bármi is az, az öt emelet magas, 20 emberrel dolgozó, 1,6 milliárd dollárba került, egyébként autópályának használt alagutat ásó Bertha egyszerűen megállt tőle.

Az építkezés egyik vezetője azt mondta a New York Times-nak, hogy akármennyire is hangzik könnyűnek a dolog, azért nem lehet kikukkantani a vezetőfülkéből és egyszerűebn megnézni, még mindig azon dolgoznak, hogyan tudnának olyan körülményeket teremteni, amivel meg lehet nézni a fúrófej előtti részt. Chris Nixon szerint egyébként biztos egy hatalmas kődarabról van szó.

[Gizmodo]