A ma elfogadott állásfoglalással radikálisan csökkentenék az ilyenek számát. Mélységesen egyetértek, halál rájuk. Drága, sokszor felhasználható papírtáskát minden szupermarketbe!

A Strasbourgban elfogadott dokumentum 2017-ig a 2010-es szint felére, 2019-re ahhoz képest nyolcvan százalékkal csökkentené az 50 mikronnál vékonyabb, a környezetet leginkább szennyező nejlonzacskók számát. Ezt termékdíjak, piaci korlátozások vagy tilalom bevezetésével is elképzelhetőnek tartják – írja az MTI.

Advertisement

Az indoklás szerint a vastagabbakkal ellentétben ezeket a vékony szatyrokat az emberek szinte sosem használják egynél többször, és rögtön a szemétbe kerülnek. Becslések szerint minden európai polgár évente 198 nejlonzacskót használ, és ennek 90 százaléka a vékony fajtához tartozik. Az Európai Bizottság becslése szerint 2010-ben 8 milliárd ilyen zacskó került a szemétbe, szennyezve a környezetet.

8 milliárd!

Az EP célja, hogy 2019-re a boltok egyáltalán ne adjanak ingyen nejlonzacskókat sehol az Európai Unióban. Ez alól csak a húsok, halak és tejtermékek csomagolására használt nagyon könnyű műanyagok jelenthetnek kivételt. A zöldségek, gyümölcsök csomagolására használt nejlonszatyrokat újrafeldolgozott papírból, vagy lebomló és komposztálható anyagokból készült tasakoknak kell felváltaniuk.

Advertisement

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy jelezzem: egymás után háromszor nem volt a Lidlben papírtáska a minap, és kénytelen voltam ilyen vékony vacakba pakolni. Nem is csak, hogy környezetvédelmi okokból gyűlölöm, ráadásul összevissza dűlöngélnek benne a dolgok. Megismétlem: halál rájuk. És tessék odafigyelni, hogy legyen papír. Köszönöm.

(remélem, a fényképen tényleg ilyen rendes újrapapíros cucc van)