A szombat sportról és szubkultúrákról szólt Budapesten. Míg a pesti rakparton tekertek az I Bike Budapest-esek, a Dunán és a Műegyetem rakparton regattáztak. Amatőr sárkányhajós és profi evezős egyetemi csapatok csaptak össze, a vendég Harvarddal és Princetonnal is.

A Dunai Regattát először 2013-ban rendezte meg a tehetséggondozással foglalkozó Antall József Tudásközpont, akkor még csak kifejezetten Duna-parti egyetemek részvételével, részben közösségépítő céllal, részben meg, hogy az egyetemek közötti versengést egy a szelleminél látványosabb síkra tereljék. Az angolszász gyökerű kezdeményezés nőtte ki magát úgy, hogy már nemcsak evezés van. Hanem napközben egyetemi zenekarok tehetségkutatója is, este pedig koncerteknek helyet adó fesztivál. Mindez a Műegyetem Rakparton, és a regattát a szervezők szerényen csak az év sportfesztiváljaként hirdették.

Délután háromkor, az esemény hivatalos megnyitója előtt már igazi retro-majálisos sör-virsli-véradás hangulat uralkodott a rakparton. Két különbséggel. Az egyik, hogy a vidéki majálisokkal ellentétben az ember itt lépten-nyomon pompomlányokba (és fiúkba) botlott. A másik, hogy a szervezők által sokat emlegetett sportnépszerűsítés nemcsak lózung, a kosárlabdától az evezős ergométerig mindent ki lehetett próbálni a parton, beleértve a lábtengó és a tollaslabda részeg házasságából létrejött lábtollast is.

Az idei regatta fővédnöke egyébként Colleen Bell amerikai nagykövet volt, aki megnyitó beszéde alatt többet mosolygott, mint összesen azóta, hogy az országban van.

A két fő versenyszám közül a egyik a több mint tíz méter hosszú sárkányhajók versenye volt a Parlament és a Műegyetem között. A hajókban egy dobos irányításával 18 diák evezett, akik Facebook-like-ok gyűjtésével kerültek a csapatba, így nagyrészt teljesen amatőr gárdákról volt szó, akik négy edzés alatt készültek fel a versenyre egy profi, válogatott kormányos irányításával. 12 egyetem, 9 budapesti és 3 vidéki indult, ez tizenkét különböző színű sárkányhajót jelentett – Gundel Takács Gábor, az esemény kommentátora szerint szerencsére nem sokkal többet, mert ez körülbelül már annyi szín, amennyit egy férfi még meg tud különböztetni.

A másik versenyszám a profi egyetemi evezős csapatok harca volt, itt 6 magyar egyetem diákjai, illetve a Harvard és a Princeton egyetem delegációja mérték össze erejüket a Vigadó és a Műegyetem közti távon, előbb két elődöntőben, majd egy döntő futamban.

A sárkányhajóversenyt nagy fölénnyel nyerte a győri Széchenyi István Egyetem (SZE), akik elmondták, esetükben kicsit összeszokottabb csapatról van szó, többen már a tavalyi regattán is részt vettek, és már akkor az idei megnyerését tűzték ki célul. Sőt, a regattán kívül más versenyeken is képviselik az egyetemet, így heti két edzéssel készültek a pesti szakasznál jóval csendesebb Mosoni-Dunán. A második helyezett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem , a harmadik a Testnevelési Egyetem lett.

A profi evezősök közül a Harvard került ki győztesként, szorosan mögötte a győri SZE csapata végzett, a harmadik helyet a Princeton diákjai szerezték meg, a negyedik a Budapest Corvinus Egyetem csapata lett. A harvardosok különösen örültek neki, hogy idegen terepen is sikerült győzniük, azt mondták, kemény verseny volt.