Ami azért nem akkora csoda, hiszen a törpeállamnak törpebörtöne van. A nem egészen fél négyzetkilométeres Vatikán fogdájában két cella található.

Az egyik cellában Marcello Di Finzio trieszti vállalkozó várja a tárgyalását, őt december 21-én tartóztatták le a vatikáni csendőrök, mert felmászott a Szent Péter bazilika kupolájára (megint). Az üzletember egy napon keresztül tiltakozott az EU egyik irányelve ellen, aztán lemászott. 2012 óta eddig négyszer mászott fel, ez az első alkalom, hogy vádat elmelnek ellene.

A másik cellában a Femen egyik aktivistája volt, aki karácsony napján félmeztelenül bemászott a Szent Péter téren felállított Betlehembe, és megpróbálta ellopni a Kisjézust. Őt két nap után szabadon engedték, de örökre kitiltották a pápai államból.

A Vatikánban még két embert tartanak fogva, ők a csendőrség épületében vannak. Jozef Wesolowskit tavaly szeptemberben tartóztatták le és fosztották meg papi hivatásától, gyermekeken elkövetett erőszakkal és gyerekpornó birtoklásával vádolják.

Bronislaw Morawiecet, aki a római Santa Maria Maggiore bazilika számvevője volt csalásért és hűtlen kezelésért ítélték három év két hónapra.

Az utóbbi évtizedekben egyébként a vatikáni fogda szinte teljesen üres volt, akit elkaptak ott, szinte mind átadták az olasz rendőrségnek.

via MTI