A kenyai fociszövetség elnöke tökéletesen illusztrálja az afrikaiak hozzáállását a témához. Plusz egy kis helyszíni beszámoló.

A jelenleg is tartó FIFA-közgyűlés, úgy tűnik, délután 4 óra után jut el a legfontosabb napirendi pontig, az elnökválasztásig. Bár a szerdai letartóztatások hatására Sepp Blatter támogatóinak száma némileg megfogyatkozott (legutóbb az új-zélandiak álltak át kihívója, Ali bin Al-Husszein herceg mellé, sőt állítólag a dél-amerikai szövetségek is meggondolták magukat), ettől még mindig ő az esélyes jelölt.

Advertisement

És aki nem értené, miért állnak még mindig sokan a maffiavezér Blatter mellett, azok nézzék meg Sam Nyamweya kenyai szövetségi elnök nyilatkozatát: egyes személyek hibáztak, de emiatt nem lehet az egész FIFA-t hibáztatni, úgyhogy Blatterre szavaznak.

A videót Novák Tamás készítette, aki leginkább a Biszku-filmből lehet ismerős, és aki most a modern foci nyomasztó világáról forgat Zürichben. Ugyan sok más újságíróhoz hasonlóan ő sem kapott a FIFA-tól akkreditációt a kongresszusra, de sok mindenkivel sikerült beszélnie, most pedig következzen az ő villámbeszámolója:

Olyan óriási szakadék van az európai és mondjuk az afrikai fociszövetségek között, hogy könnyen lehet, ez az utolsó ilyen kongresszus, ahová még mindenkit sikerül egy terembe ültetni. Akármi is lesz a szavazás eredménye, ez a szakadék csak mélyülni fog.

Igen kiábrándító, ami itt történik, például azok az emberek fognak majd szavazni a FIFA jövőjéről, mint mondjuk az azeri szövetség elnöke, aki csak annyit mondott nekünk, hogy “a foci nagyon szép és jó dolog, a korrupciót meg nem akarom kommentálni”. A szaúd-arábiai elnök pedig azzal is indokolta, miért fog Blatterre szavazni, hogy Platini milyen alapon szervezkedik, amikor Katart annak idején ő is megszavazta.

Tegnap délután Blatter válságtanácskozást hívott össze a hat regionális szövetség vezetőjével, ami nem véletlen, hiszen hatból öt az ő embere, egyedül Platini van ellene. Négyszemközt nem is volt hajlandó ezért beszélni Platinivel, utóbbi végül elég feldúltan távozott: épp ott voltunk, amikor kijött a székházból, de nem nyilatkozott senkinek, később a kenyai elnököt is ott csíptük el.

Platini aztán este találkozott a többi európai vezetővel, és utána nyilatkozta azt, hogy az oroszországi vébé bojkottját is megfontolják. Jogosan merült fel a kérdés, hogy az UEFA miért nem bojkottálta már ezt a mostani ülést is, erre a kérdésre a holland szövetség elnöke, Michael van Praag válaszolt. Nos, az ok a palesztin és az izraeli fociszövetség vitája, melyben az UEFA kénytelen kiállni a tagállamának számító Izrael mellett, hiszen a napirendi pontok között is szerepel a szavazás arról, hogy felfüggesszék-e Izrael FIFA-tagságát.

Közben volt egy bombariadó is, de ez végül nem okozott semmilyen fennakadást, a közgyűlés folytatódik.