El tudod képzelni, milyen konyhapszichológiai elemzést írna Dr. Kende, ha az amerikai népszavás Bartus László diktálna neki, miközben a háttérben Gyurcsány Ferenc Facebook-kommentelői zajonganak? Ilyen jelent meg most a Népszabadságban Mester Iván tollából.

Mi idegesítőbb dolog más emberek álmainak meghallgatásánál, ha nem számítjuk ide Bartos Erika gyerekkönyveit? A "naná, hiszen gyerekkorában verte az apja" kezdetű gyűlölködő "elemzések" Orbán Viktor feltételezett lelkéről.

Advertisement

Sokáig nem értettem, pontosan mi is Orbán Viktor politikusi szuperképessége. Most már tudom. A rátámadó politikusokat és publicistákat egy láthatatlan halálsugárral konyhapszichológizáló gyurcsányista néninékékké tudja változtatni.

Ki az, aki, ha ilyeneket olvas, ne kezdene teljesen egészséges válaszreakcióként a megtámadottal rokonszenvezni:

  • A fiatal Orbán Viktort ismerők szerint a katonaság alatt megélt megaláztatás szinte vadembert faragott belőle az egyetemre.
  • Karakteréből fakadóan képtelen megállni, izgatott, szorongó, kielégíthetetlen. Mint egy kisgyerek, úgy csal a játékban.
  • Ezért provokál és ellentámad, ha tetszik, vív szabadságharcot: karaktere arra kényszeríti, hogy az elfojtott önhibáztatást hősies opferkultusszal fedje el.
  • Ennek is az ideáltípusa Szijjártó Péter, akinek a miniszteri kinevezése a legtisztább bizonyítéka annak, hogy – ami a kóros bizalmatlanságot illeti – OV feltételezhető paranoiája a régi, jól ismert mintákat követi.
  • Saját beszédeinek nyilvánvaló hamis pátoszától és a homogenizált, alávetett tömeg látványától és lenézésétől megittasul. Ilyenkor kiszárad a szája izgalmában: ritka jelenet, de ez az orbáni infantilis hatalom- és örömmámor pillanata, az egyetlen őszinte és felszabadult pillanat az életében.

És ki mondja meg ezeknek a lelkes pszichológusoknak, hogy Orbán Viktor nem azért van hatalmon, mert a titkos osztrák elmegyógyintézethez vezető úton úgy megverte az apja, hogy azóta is a száját nyalogatja – hanem mert a politkai vetélytársai olyanok, amilyenek?

Advertisement

[Ha nem lennél képben, hogy kis az a Dr. Kende, innen minden fontosat megtudhatsz. A fenti animgif pedig a saját művem.]