Pedig sokaknak állítólag csak nyűg, és aztán mégis.

Amikor kisorsolták a jelenlegi Eb-selejtezők csoportjait, teljesen nyilvánvalónak tűnt, hogy érdektelen lesz az egész cirkusz: a 24 csapatos Európa-bajnokságra tényleg minden kicsit is komolyan vehető csapat ki fog jutni, a nagyok félgőzzel is.

Advertisement

Erre meg mi volt eddig? Németország kikapott a lengyelektől és nem bírt otthon az írekkel. A spanyolok kikaptak Szlovákiától, a hollandok Izlandon és Csehországban. A portugálok otthon buktak Albánia ellen, az északírek nyertek Athénban és Budapesten stb.

Szerencsére az e hét végi forduló is ebben a szellemben folytatódott. Ki gondolta volna, hogy a Feröer-szigetek, Liechtenstein, Málta, San Marino kvartett összesen nyolc pontot szerez egyetlen játéknapon? Vagy hogy a világranglista negyedik helyezettje, Belgium otthon nem bír Walesszel? Esetleg hogy Ausztria megveri az oroszokat, akiket momentán öt ponttal meg is előz?

A meccsek is izgalmasak: én háromba néztem bele, ebből a magyar–finn végig kiélezett és feszült volt, és ebből a szempontból tényleg mindegy, hogy csúnya volt-e vagy sem. Az angol-szlovén sem volt annyira sima, mint az eredmény mutathatja, a belga–walesi pedig igazi körömrágós meccs volt.

Egyértelműen izgalmasabb egy-egy válogatott játéknap, mint egy BL-forduló. Ezért is tud felbosszantani, amikor a klubsoviniszta szurkolók (főleg a nemzetközi nagycsapatok drukkereiről beszélek) minden válogatott meccs miatti szünet miatt nyavalyogni kezdenek, mert egy hétvégét anélkül kénytelenek eltölteni, hogy látnák, amint a milliárdokból összerakott csapatuk hősiesen legyőzi az Almeriát vagy a Burnleyt.

Válogatott szinten valamiért jobban eltűnnek a különbségek, ezért nincs lefutott meccs sem, legalábbis most. Aztán könnyen lehet, hogy maga az Eb megint kiszámítható lesz, agyonóvatoskodott meccsekkel, és borítékolható német, spanyol, esetleg francia fölénnyel, de ez most mindegy.

A lényeg az, hogy ez a selejtezősorozat jóval élvezetesebben alakul a vártnál, és nemhogy nem tett rosszat a felemelt létszám, hanem a törpék kivételével egyelőre tényleg majdnem bárki kijuthat. Valódi tétje van még egy litván–szlovén, osztrák–montenegrói vagy skót–ír meccsnek is (az utóbbin milyen gólt lőtt már Shaun Maloney?), nem is beszélve a magyar–finnről. Nekem komolyan hiányozni fog, hogy jövő tavasszal jön csak a folytatás.

Fotó: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert