Ki lökte le Lovasi Andrást a szövegírótrónról? Mit iszik Mr. Joe? Miért szakít minden csaj L. Mikivel? Mit csinál egy igazi férfi a bőrkanapéval? Óriási videódiszkó következik!

Nemrég döbbentem rá egyik pillanatról a másikra - mintha egy hatalmas izzó BMW-kulcs világította volna be az elmémet -, hogy bár rengeteget kattingatok az interneten, az összidő legalább tizedében cigány popzenét hallgatok és a ZG Studió roma esküvői videóit nézem. Mire levontam a logikus következtetést, hogy akkor cigánypopblogger leszek.

Advertisement

Nem szakértői székből akarok beszélni, hiszen eleve nincs nevetségesebb a zeneszakértőknél, plusz újdonsült rajongóként én is csak most fedezem fel ezt a csodálatos univerzumot. Épp ezért tuti lesz olyan, hogy lejárt lemezekért lelkesedem és nyilvánvaló dolgokat nem említek meg. Ha szakértő vagy, javíts ki bátran, ha te is kezdő, gyere velem a felfedezőútra.

Kezdetben semmiképp sem fogok tematizálni, egyszerűen beposztolom néha, hogy miket hallgattam. Tegnap például Stefanót, Szolnoki Csibészt és L. Mikit.

Szolnoki Csibész: Liláná

Kicsit sem túlzok, hogy ez a legjobb első 1 perc 59 másodperc zenés videóklipben valaha. Lovasi András sajnos az Uránbánya legmélyebb tárnájába zuhant le a szövegírótrónról. Sz. Cs. egész egyszerűen mindent tud, a hatás úgy vizuálisan mint szövegileg lenyűgöző.

Stefano Mr. Joe Szeretet fegyvere 2013

Vallásos popzene. Az nem kifejezés, hogy ingoványos terület, szinte csak belebukni lehet. De nem Stefanónak és Mr. Joe-nak! A klip - a műfaj Miramaxa, az Olah Action's Studio műve - egyszerűen fantasztikus, film noiros sztorival indul. Stefano, aki ezen a ponton még lehetne gengszter, bérgyilkos vagy hasonló, elmegy a szivarozó, és robothangon beszélő Mr. Joe studiójába, ahol egy diplomatatáskában megkapja tőle a Szeretet Fegyverét, amivel elindul bevetésre. A Szeretet Terroristái Skandináviából csempészték be a csodafegyvert, ez ebből a Legjobb szöveg-díjas sorból tudjuk meg:

Stefano, tudod, mit hoztam neked Svédországból? A szeretet fegyverét!

A nagy kérdés, amit nem tudtam megnyugtatóan megválaszolni, hogy milyen piát iszik Stefano és Mr. Joe, amikor koccintanak a Szeretet-akcióra. Tuti nem viszkit. Csak nem imonádét? A szám utána a Szegénységgel, azon belül a Hajléktalansággal foglalkozik, amire megoldásként a Szeretetet ajánlja.

Advertisement

A szám rejtett meglepetése a Gyurcsók János-hasonmás Mr. Joe angol nyelvű szólója 4:20-tól. Mr. Joe egyfajta Joe Cockert alakít. A Szeretet fegyvere eszerint háromnyelvű szám. Lassú, érzelmes, merengésen kívül munkához is kiváló.

Stefano és Ricardo: Osszad, likeold!

Stefano igazi sztár a diszkóműfajban is, az idén nyáron tarolt a Facebookozós tematikájú, a netes garázdák ellen kikelő nagy slágere, a Ricardó repperrel együtt előadott Osszad likeold, benne a "Megböktél, mit akarsz/ ha visszaböklek, bekavarsz/ Nem jelöllek vissza / mert nagyon zavarsz" sorokkal.

L. Miki: Elhagyott, becsapott

Az enyhe kifejezés, hogy L. Miki nincs jó passzban 2013-ban. Munkásságát a sötét témák, az árulás, becsapás, szakítás és a csaj nélküli tengődés uralják. Mi történt a bulizás Damjanich Jánosával? A depressziós korszak különösen fájdalmas alapdarabja az Elhagyott, becsapott, ami a csalókán ugribugri zene, a kántálás és az euridiszkós szavalás, illetve a drámai szöveg ellentétére épül.

L. Mikit sokan kinevetik és "olyan béna, hogy már jó" előadóként sztárolják. De nem én! Bár a lassú, áriázós számoknál tényleg inkább csak vonít meg kornyikál, ha pattognak az ütemek, Miki egyből bebombul! És annyira jók a klipjei, hogy az egy csomószor kárpótol az audioélményért.

Itt van remek példának a "Legjobb eljátszott összeveszés"- és "Legjobb férfi-bőrkanapé-duó"-díjas Hiányzol 2013, ami egy Erzsyvel közös duett.

Vagy a "Legjobb reggaeton-szóló"- és "Legjobb Utcai Verekedés Nőért"-érmes Extra Bomba Nő 2013, benne a kulcssszöveggel:

Gyere rázzad, csak kerázzad!

Szolnoki Csibész: Tiszteld meg a másikat!

Jó volt még Szolnoki Csibésztől a Tiszteld meg a másikat a különösen vidám, dilis vonalról, erős utcai táncjelenettel:

Szolnoki Csibész: Eljöttem hozzád csinálom a kedvedet

Illetve az Eljöttem hozzád csinálom a kedvedet azzal a bomba szöveggel, hogy

Jájj jáááj, gyere bulizz már

Vicces címek, remek szövegek, életigenlő hangulat, táncőrület, szuper nők és állati jól felöltözött pasik: nekem ennél tényleg nem kell több. És még munkához is remekül passzol a cigánypop!