Meglepően hosszú interjút adott a Blikknek az interjúkéréseket amúgy alaposan megválogató miniszterelnök, és beszélt Simicska Lajostól a futballstadionokig sok mindenről.

Orbán kényes kérdésekre is megpróbált válaszolni, de attól azért nem kell tartani, hogy holmi firkászok megszorongatták volna a Vezénylő Tábornok urat, ugyanolyan keményen állta a sarat, mint a tegnapi chatinterjúban, és mindenről képes volt bebizonyítani akár az ellenkezőjét is, ha úgy hozta a szükség.

Nagyjából ugyanazt a taktikát is követte: a kérdésekre röviden és velősen visszavágott, a kétségeket pedig lesöpörte az asztalról, ahogy azt kell. Amikor például az újságíró Pokorni Zoltánra hivatkozva a fideszesek urizálásáról kérdezte, gond nélkül ellentmondott Pokorninak is, mondván, utóbbi félreérti a helyzetet, hiszen ez nem urizálás:

Ez egy plebejus párt, de én nem akarom ebből a kormányzásból kirekeszteni azokat a fiatalokat, akik jómódú családból származnak. Az urizálás az, amikor valaki magamutogató. Ezek az emberek nem azok.

Amikor a kérdező csak nem akart leszállni Kósáék ügyeiről, Orbán az alábbi válasszal húzta ki alóla a szőnyeget:

Én azt kérem a politikustársaimtól: végezzék a munkájukat becsülettel, tartsák meg a törvényeket, és adják meg a tiszteletet a választópolgároknak. Olyasmit ne csináljanak, amit a választók tiszteletlenségnek vesznek. A vagyonnyilatkozat összevethető az adóbevallásokkal. És ha az nem stimmel, az büntetőügy.

Simicskáról és barátságukról annyit mondott, ezt "az élet majd megoldja", a viszonyuk megromlása pedig szerinte "a reklámadó és a földalapú támogatások rendszerének átalakításának" köszönhető, "aminek következtében a nagybirtokkal rendelkező vállalkozók eddig megszokott előnyét korlátoztuk." Utóbbi nem tetszett Simicskának, de a kormány az ország érdekét tartotta szem előtt!

Azt is megtudhattuk az interjúból, hogy a szegénység nem hogy nem nő, de egyenesen csökken ("a tények azt mutatják"), méghozzá közel negyedmillióval, és "sikerült a gazdasági válság előtti szint alá szorítani a nélkülözők arányát."

A legjobb választ pedig a stadionépítésekre adta: itt Orbán azzal oszlatta el a tévhiteket, mely szerint az ő személyes hobbijáról volna szó, hogy építenek tanuszodákat és sportcsarnokokat is, pedig neki "50 méter úszásnál már túlélési problémái vannak." Egyébként is, csak ott építettek stadiont, ahol az önkormányzatok igényelték!

Fotó: Máthé Zoltán/MTI, a képen Orbán a Blikk főszerkesztőjével, Kolossváry Balázzsal látható