A Tejhatalom tumblr posztolt ma egy pár éves vicces mémet aktualizálva (How to tell if your dog is involved in a sex corruption scandal), kiragadva a HVG tegnapi, a nemzetbiztonsági bizottság ülésén és után készült remek videójából egy igen beszédes kockát.

A cuki vizslán túllépve idézzük fel röviden, honnan származik a vicces kép eredendően. 2011-ben a New York Times egyik blogján jelent meg egy poszt, "Az az arckifejezés, az a Weiner–Spitzer–Clinton arckifejezés" címmel, amiben a szerzők tűéles megfigyelőképességgel mutattak rá, mi a közös a hazug, besározódott, botrányba keveredett, bukott politikusok arckifejezesésében, amikor a nyilvánosság elé kénytelenek állni.

A lap által megszólaltatott metakommunikációs szakértő szerint a szexbotrányba keveredett hat amerikai politikusnál megfigyelt egyforma arckifejezés a düh, az undor és a szomorúság keveredésének eredménye. A düh, amit afölött éreznek, hogy elvesztették az események fölötti irányítást, nem urai a helyzetnek, zavarodottnak, sebezhetőnek érzik magukat. Az undor, amit a rossz szagok és rossz ízek miatt érez az ember, és amitől a szorosan összeszorított száj próbál védeni. Egy minden porcikájában bűzlő ügy vált ki ilyen önkéntelen reakciót a legtöbbünkből. A csalódottság, a bűntudat, a meghátrálás miatt érzett szomorúság a leszegett fejtartásban, a lefelé görbülő szájszélben mutatkozik meg tagadhatatlanul.

A poszt tetején az animgif a HVG videójából készült, érdemes megnézni, szórakoztató: