Továbbá a savanyúságot szabályozó tejsavat, a malátakivonatot és a napraforgólecitint sem. De ne legyönk igazságtalanok: van benne kovász, természetes kovász és kovászmag is, sőt BL 80-as búzalisztet és rozslisztet is tartalmaz. Összefutottam vele, gyorsteszteltem reggelire.

Nemzetünk Kenyere a nemzet fogathajtói által pörgetett CBA saját márkás terméke, amely előre szeletelt-csomagolt formában is a vásárlók kosarába és asztalára kerülhet. A 750 gramm nem értelmetlen kiszerelés, van, hogy a fél kiló kevés, a kiló meg mindig sok. A szeletek kissé vékonyabbak a kelleténél, a magyar kenyérszeletelés-kultúra általános problémája jelen esetben is felüti kornyadt fejét. A vékony szeletek ismert hátulütője, hogy a kenyér pirítósként történő alkalmazása során minden tartalom elvész, szimpla kéreg marad belőlük, bél nélkül, egyfajta csipsz, hogy úgy mondjam, és ez nem mindig élvezetes.

Advertisement

Nemzetünk Kenyere mindazonáltal a vártnál mégis elegánsabban játssza ki a pirítóscsapdát, az aktus után épp annyi puhaság marad belül – ha bármifajta ízek nem is –, hogy a finoman rákent-olvasztott vajjal és a szintén előre csomagolt füstölt kacsamellel fogyasztható, mi több, már-már kellemes összhatást érjen el.

Azonban előreszaladtam: Nemzetünk Kenyerét előbb adjusztálatlan állapotában vettem képzeletbeli górcsövem alá. Héja szép sötétbarna, belseje egy egészséges árnyalattal komolyabb a fehérnél, bizonyára a rozsliszt jótékony kolorizáló hatása miatt. Megtörve nem hullik-morzsálódik. Ám hiába friss még, az ideálisnál szárazabb, hát igen, az előre szeleteltség átka. Illata enyhén savanykás, íze semleges. Egzotikus, különleges jegyeket – sem kellemeseket, sem kellemetleneket – többszöri visszakóstolás után sem fedeztem fel.

Összbenyomás: Nemzetünk Kenyere korántsem ehetetlen, egyszersmind újabb, haladéktalanul abszolválandó vásárlásra sem ösztökél. Karaktere semleges. Nemzetünk Kenyere végső soron olyan, mint nemzetünk, tehát a maga módján kifejezi nemzetünk lényegét: amennyiben átlagosan magyar.

Advertisement

Nemzetünk Kenyere nem újdonság a piacon, noha jómagam most találkoztam vele először. Hogy miért csak most – túl azon, hogy a CBA-ban technikai okok miatt ritkán szoktam vásárolni –, arra is van magyarázat. A Varánusz blog már három éve is dohogott amiatt, hogy hogyhogy nincs Nemzetünk Kenyerének létezéséről hangzatos bejelentés? Na ezért.

Tartalmilag részint csatlakozom (a hogyhogy nincshez), részint megértem (hogy nincs).