Filmsztárok, komikusok, üzletemberek, médiaszemélyiségek, és nem egy közülük egyben még tetejébe szcientológus is. Plusz még az amerikaiak mintegy egyötöde, miközben a vita újra feltámadt Kaliforniában.

Európában még nem dühöng annyira az oltásellenes vita, mint Amerikában, de itt is vannak azért pártolói a mozgalomnak szép számmal, ám igazi problémát ez az Atlanti-óceán túloldalán jelent, ahol egyes felmérések szerint a lakosság 20 százaléka hisz abban, hogy a kötelező oltások csak a gyógyszeripari lobbinak állnak érdekében, ráadásul autizmust okoznak.

Advertisement

Bár utóbbit még senkinek sem sikerült bebizonyítania, a tanok annyira elterjedtek, hogy az ezekre leginkább fogékony gazdag családoknak köszönhetően visszatértek olyan rég elfeledett betegségek, mint a kanyaró vagy a szamárköhögés, és mára néhány elit dél-kaliforniai iskola átoltottsága a legszegényebb afrikai országokéval vetekszik. Ehhez az is hozzájárult, hogy Amerikában a legtöbb államban nem kötelező az oltás.

Most Kaliforniában újra fellángolt a vita az SB277 rendelet miatt, amely kötelezővé teszi minden szülő számára a gyerekek beoltatását. A jogszabályt tegnap írta alá az állam kormányzója, úgyhogy mostantól kötelező az oltás (a másik két ilyen állam Mississippi és Nyugat-Virginia). Épp ezért az oltásellenesek különösen nagy agresszivitással vetik magukat harcba újra, és miközben a saját szabadságukat hangsúlyozzák, abszolút nem törődnek azzal, hogy valójában mások egészségét, sőt, nem egyszer az életét veszélyeztetik a hülyeségükkel.

A Jezebel átfogó listáján most megtalálható az összes híresség, akik nem engedik beoltatni a gyerekeiket: filmsztárok, mint Jim Carrey, Alicia Silverstone, Juliette Lewis, a fenti képen látható Jenny McCarthy, Kirstie Alley vagy Charlie Sheen; aztán az üzletember Donald Trump, vagy a környezetvédelmi aktivista, Erin Brockovich.

Külön jó, hogy még az érveik is olvashatók (“Nekem ne mondja meg a kormány, hogy mit adhatok a gyerekeimnek!!”), és az is fel van tüntetve, hogy a listán ki a szcientológus (elég sokan, de ez nem meglepő).

(via Jezebel)