A Komáromtól Szentendréigből hiányzik a Pintér Sándor és Tarlós István ritmusszekciója, úgyhogy egy hosszú szólózás lett belőle. Mivel hiányzik belőle a csendőrpertu és a verbális pingpongozás, csak a filmtörténeti utalásait lehet benne értékelni. Villámposzt a szegény ember hátfájós Ács Danijától.

DAVID CRONENBERG

Cronenberg legújabb filmjében, az elhibázott és tulajdonképpen borzalmas Cosmopolisban a Wall Street kiskirálya egy limuzinból nézi végig, ahogy odakint pusztul a világ, miközben ő a felső száz felszínen csillogó, de belül rothasztó luxusát éli meg a kocsijában.

KEN LOACH

Loach az angol munkásosztály szónoka, aki az egyszerű emberek még egyszerűbb, de drámai pillanataiból készít megrázó, lehangoló, de néha katartikus filmeket.

MILOS FORMAN

A csehszlovák új hullám legnagyobb alakja mindig megtalálta a groteszket a hivatalos szervek komolyságában és robotikus rítusaiban.

TERRENCE MALICK

Amerika leglíraibb rendezője szinte minden filmjét a nevetségesen szép körülmények között felvett mindennapi jelenetkből építette fel, kézjegye a magic hour használata. A magic hour azt az időszakot jelenti, amikor a nap már lement, de még pont ad elég fátyolos fényt a forgatáshoz.

INGMAR BERGMAN

Kétségek között őrlődő hős, akit lassan bedarál a felelősségek könyörtelen húscincálója és a létezés értelmetlensége. Helytállni egy olyan helyzetben, ahol a helytállás lehetetlen. Most a Personáról beszélek vagy erről? Magam sem tudom.

A Komáromtól Szentendréig című film: