Nemcsak jó bagettben, de GDP-ben is: a tavalyi 35 277 dolláros dél-koreai GDP-t a Moody’s 2020-ra 46 980 dollárra jósolja, ugyanekkorra Franciaországét 45 887 dollárra. És lehet, hogy jó bagettben is. Dél-Koreában nagyon jó bagettek vannak.

Nem mintha le kéne nyomnia Dél-Koreának Franciaországot bagettben, mert a világ egyik legjobb konyhájával rendelkezik. De ettől függetlenül az ország tetszőleges utcasarkán és aluljárójában kapunk frissen sült bagettet és kalácsot a Paris Baguette pékséghálózat üzleteiben. Ráadásul nagyon finom bagettet és kalácsot.

Az ország gazdasági fejlődése azért is elképesztő, mert az ötvenes években még egy szarrá lőtt romhalmaz volt, rosszabb mutatókkal és reménytelenebb jövővel, mint a Kongó. Ez ma már nem igaz.

Persze Dél-Korea sincs problémák nélkül: iszonyú verseny van mindenért, és alkoholizmusban és a szaporodási kedv teljes hiányában még Magyarországot is felülmúlja.

Forrás: Quartz (a címlapkép a faragott óriáspéniszeiről és festői tengerpartjáról híres dél-koreai Hesindang-park egyik szökőkútját ábrázolja)