Az osztrák sajtóból derült ki, hogy a magyar kormány egyoldalúan felfüggeszti a Dublin III. rendeletet, azaz mostantól nem lehet visszatoloncolni azokat a menekülteket, akik rajtunk keresztül jutottak el az Európai Unió egyéb tagállamaiba.

A döntésről a bécsi magyar nagykövet, Perényi János tájékoztatta az osztrák kormányt ma kora délután, és a hírt megerősítette az Indexnek több kormánytisztviselő is, hozzátéve, hogy Magyarország csak átmenetileg mondja fel az egyezményt.

Advertisement

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Die Pressének azzal indokolta a döntést, hogy a csónak megtelt:

Mindannyian európai megoldást szeretnénk, de védenünk kell a magyar érdekeket és a magyar lakosságot is.

Hogy eddig hány menekültet toloncoltak vissza Ausztriából vagy Németországból Magyarországra, ahol beléptek az EU területére? Német statisztikák szerint 2015 első negyedévében 2952-t, de ebből a Helsinki Bizottság szerint a dublini rendszer gyengesége miatt ténylegesen csak 42-t küldtek vissza Magyarországra.

Advertisement

Kósa Lajos nemrég már arról beszélt, hogy potenciálisan 200 ezer menekültet kell majd visszafogadnunk, miközben az idei év első négy hónapjában eddig összesen 522 menedékkérőt fogadtunk vissza más EU-tagállamokból. Ha tehát itthon túlzsúfoltság lenne, az biztosan nem a nyugatról visszaküldött menekültek miatt van.

Fotó: MTI

(via Index)