Kiderült, hogy a Döbrögi Gyűjtemény is a Majorban kap majd helyet egy apró, a környezetbe belesimuló 9 emeletes épületben, ennek tiszteletbeli igazgatója az egyik legsikeresebb magyar vállalkozó, Mészáros Lőrinc lesz. Elkészült az eddigi legjobb és legszemetebb Cink-paródia.

Néhány napja írtam posztot arról, hogy Baán László Városliget-beépítésügyi miniszteri biztossal végigsétáltunk a helszínen, miközben arról igyekezett meggyőzni, hogy az ellenzőknek nincs igazuk, a parkban nem lesz kisebb a zöldfelület, és általában, az egész Liget jól jár a 150 milliárdos múzeumépítési projekttel. Elefáni, aki mikroblogos körökben jól ismert Baán-átkozó, most jó genyó – vagyis kiváló – paródiát írt az egészből, amit engedélyével teljes egészében közlünk. Én halál komolyan meg vagyok hatva, hogy valaki annyira tud utálni egy Cink-posztot, hogy veszi a fáradságot és megcsinálja a paródiáját.

Íme:

A múltkor itt a blogon finoman kritizáltam (konkrétan egy hazaáruló faszfejnek neveztem) Baán László miniszteri biztost, aki a Városmajorba építené a múzeumi negyedet. De ő nem agresszióval reagált, hanem elhívott sétálni. Baán László egyesek szemében már a Városmajor Hóhéra, annál pikánsabb volt pont egy hóhérral végigjárni a Városmajor megújulásának – vagy a Major végső tönkretételének? – a helyszíneit.

Hamar kiderült, hogy Ő is ember, azzal kezdte, hogy elmesélte, hogy unokái is szeretnek játszani, meg is mutogatta a kis Frici, Muci és Teci képeit. Elfutotta a szemét a könny, és látszott, hogy a rágalmakkal ellentétben nem egy elmebajos őrült, aki bármilyen árat kész megfizetni azért, hogy a neve fennmaradjon, vagy hogy beteges álmait megvalósítsa. Közölte, hogy neki szívügye a Városmajor, és épp a Városmajor jövőjét tartja szem előtt, mikor azt szorgalmazza, hogy építsenek oda 3 új múzeumot.

A Városmajor szomorú képet mutat. Ottjártunkkor egy embert sem lehetett látni, csak hajléktalanokat, akik birtokba vették Buda egykori ékszeresdobozát. Parkoló autók mindenütt, amíg a szem ellát, de Baán megnyugtatott, hogy kocsik nem lesznek, ha megvalósulnak a tervek, a hanákokat pedig ledarálják macskatápnak. Cáfolta a rágalmakat, miszerint csökkenne a zöldfelület a beruházás után, sőt. Ugyanis az igaz, hogy mintegy 300 fát ki kell majd vágni, de magukat az épületeket zöldre festik majd, és a pincében is elhelyeznek néhány műpáfrányt.

Lelkesen, kipirult arccal vázolta vízióit. Lendületesen mutat a fogaskerekű garázsa felé, “Ott lesz majd a Görény- és Patkánytárlat, amelynek Rogán Antal lesz a védnöke”. Hozzátette, a Köcsögmúzeumot pedig sikerült rátukmálni Kocsis Mátéra. “Nem kellett nagyon győzködni, neki szívügye ez a dolog”, tette hozzá mosolyogva. Az is kiderült, hogy a Döbrögi Gyűjtemény is a Majorban kap majd helyet egy apró, a környezetbe belesimuló 9 emeletes épületben, ennek tiszteletbeli igazgatója az egyik legsikeresebb magyar vállalkozó, Mészáros Lőrinc lesz.

Ahhoz képest, hogy mennyire szkeptikus voltam eleinte, magával ragadott Baán fanatizmusa. Tény és való, hogy egy zöld park a városban ökológiai luxus, pláne úgy, hogy közel vannak a hegyek. Aki fákat akar látni, az menjen az erdőbe, a város nem erre való! Egyébéknt az gész meg is fog térülni Baán szerint. Mármint anyagilag. Azt mondja, hogy ilyen jellegű városi szövet sehol sincs Európában, így erre vonzó és teljesen egyedi márkát lehetne építeni. Egyfajta családi élményparkként gondol a Majorra. És lássuk be, igaza van!

Egy turistát hol érdekelne mondjuk egy park vagy egy arborétum, amikor mehetne csupa beton és üveg házakba, hogy megnézze a köcsögöket? Persze a múzeumok mellett egy jó kis bazársor is épülne, lacipecsenyével, hurka-kolbásszal, hungarikumokkal, néptáncbemutatóval, kalocsai paprikával, műanyag halászléfőző bográccsal, és persze jó sok köcsöggel. Így a turisták a mindennapi, hétköznapi Magyarországból is kaphatnának kóstolót.

A Major tök jó úgy, ahogy van. De ha mindig mindent úgy hagyunk, ahogy nekünk kényelmes, akkor semmi sem változik, viszont idővel minden végképp szétrohad. Erre nagyszerű példa egy vattacukor.

Képek: 1. Rothadó vasbeton építmények az úgynevezett parkban; 2. Csövesek lepték el Városmajort; 3. Parkoló autók mindenütt; 4. Ökológiai luxus, csak foglalja a helyet; 5. Pusztuló környezet, beteg növények! Megjelent a tujapestis is; 6. Még egy csöves, aki a kukában turkál; 7. Kihalt a Városmajor, egy lelket se látni.