Itt az eddigi legteljesebb és legijesztőbb pletyka az amerikai kitiltásokról. Egy kormányközeli alapítványnak kellett volna kamumegrendeléseket adni kétmilliárdért, a NAV jutalmul megbírságolta volna a konkurenciát.

Bár még mindig szinte teljes a homály arról, hogy pontosan kiknek a beutazását tiltotta meg az Egyesült Államok, és hogy miért, az Átlátszón megjelent az eddig legkomplettebb Meg Nem Erősített Elmélet az ügyről. A lap tudomása szerint két amerikai vállalatot próbáltak meg korrumpálni, akiknek a pénzt egy olyan kormányközeli alapítványon kellett volna átfuttatniuk, amelyik kutatásokat és elemzéseket ír. A durva az, hogy a NAV aktív részvételével. Íme a maga megerősítetlenségében is hideglelős cikkrészlet:

Két egymástól független, általam megbízhatónak tartott forrás is állítja, hogy a magyar kormányhoz közel álló szereplők két amerikai cégtől követeltek kenőpénzt adókedvezményért és áfakulcsváltoztatásért cserébe. A kenőpénzt egy kormányközeli alapítványon (khm) keresztül kellett volna kutatási és elemzési megrendelések formájában kifizetni, állítólag 2 milliárd! forint közeli értékben.

A felajánlásban állítólag az is benne volt, hogy a NAV a cégek üzleti ellenfeleire szintén milliárdos nagyágrendű bírságokat szabna ki, ezzel jelentősen gyengítené a konkurenciát és komoly piaci előnyhöz juttatná az amcsikat. Mivel a megzsarolt vállalatok nem adták be a derekukat, a NAV elkezdte szorongatni őket, ezért azok végül felnyomták az egész társaságot a kormányuknál. Az, hogy nagy valószínűséggel NAV-os csúcsvezetők is az amerikai tiltólistán vannak, egybecseng ezzel a verzióval.

Szóval, ha van valami ezekben a hírekben, akkor a kulcskérdés az lesz, hogy lehetséges-e az, amit a magyar folklór természetesnek vesz, vagyis "ráküldeni valakire az adóhivatalt", illetve hogy ha a korrupt üzletemberek tényleg tettek ilyen ajánlatot, akkor volt-e tényleges ráhatásuk a NAV vizsgálataira.