A vállalat új online arcfelismerő alkalmazása fotók alapján próbálja megsaccolni a képeken szereplők életkorát. Gyorsan ki is próbáltam magamon, illetve a magyar közélet pár személyiségén. Az eredmény elszomorított.

A Microsoft a héten tartott egy fejlesztői konferenciát, ott mutatták be a Face API-t, aminek segítségével képeket lehet analizálni, arcokat felismerni, aztán azokat egymással összehasonlítani. Megfelelő méretű adatbázissal gyerekjáték életkort saccolni az újonnan feltöltött fotókhoz.

Legnagyobb szomorúságomra a Cinken – és mindenhol máshol – használt profilképem alapján 30 évesnek tippelt a how-old.net, pedig valójában csak huszonöt vagyok. Gyorsan csináltam egy másik képet is, kíváncsi voltam, az olvasószemüvegem hogyan befolyásolja a dolgokat: az oldal szerint így még öregebbnek, 37 évesnek nézek ki.

Advertisement

Összeválogattam frissebb képeket magyar politikusokról, celebekről is. Elsőként Orbán Viktor korát tippeltettem meg, ezt láthatjátok a címlapgifen. Soha nem gondoltam volna, hogy a 2013-as olajos diós Orbán ennyivel fiatalabbnak néz ki, mint az idei magyarázós Orbán, pedig ez a helyzet. A miniszterelnök most 51 éves, a friss képen 65-nek tippelte az oldal, a régebbin 56-nak. (Fotó: Illyés Tibor/MTI)

Fotó: Illyés Tibor, Krizsán Csaba/MTI

Kíváncsi voltam, hogy a bajusz milyen szerepet játszik a korbecslésben. Áder Jánost három évvel fiatalabbnak gondolta az oldal, Pintér Sándor 66 évét eltalálta, Kövér Lászlót viszont 11 évvel idősebbnek becsülte, mint ami a valóság. Lehet, nála is bezavart a szemüveg, de az ősz szőrzet sem segíti a fiatalos megjelenést.

A Fidesz ifjú titánjai: Szijjártó Péter 36, Lázár János 40, Rogán Antal pedig 43 éves.

Nagyon érdekelt még Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor tippelt életkora is, a DK-vezér 53 éves, a Jobbik elnöke 36, kaptak plusz három évet. Hova lesz így fiatalos lendület?

Mi a helyzet az egészséges életmóddal? Norbit és Rubint Rékát is csak két-két évvel gondolta idősebbnek az oldal, mint a valóság.

Az 55 éves Kiszel Tündén viszont elég hatásosan használták a digitális trükköket.

Ezt viszont egyáltalán nem értem.

A kollégák közül többen is kipróbálták a programot, eszpee azt írta, őt rendre 4-5 évvel idősebbnek tippeli az oldal, Illés Etele életkorát viszont pont eltalálta, neki ráadásul most volt a szülinapja.

Egy ideig remekül el lehet ezzel szórakozni, megfelelő minőségű és méretű képeknél egész pontos becsléseket dob az oldal, de nagyon messze van attól, hogy megbízhatónak lehessen nevezni.

via Gizmodo