Tavaly februárban arról tárgyalt Rogán Antal Moszkvában, hogy a magyar devizatartalék egy részét a kevésbé stabil dollár (:-DDD) helyett rubelben halmozzuk fel. Az ötletet Varga Mihály is támogatta, aki akkor váltotta Matolcsy Györgyöt mint nemzetgazdasági miniszter.

A látogatásról és az ötletről annak idején többek között a Privátbankár számolt be, később a Fidesz is kiadott egy közleményt.

Advertisement

Remélem, a napokban egy olyan közleményt is kiadnak majd, hogy ők már akkor látták, és ezért rafináltan mégse így nyitottak kelet felé. Mert ha megtették volna, akkor a rubel beszakadásával Magyarország is hatalmasat bukik.

Frissítés: időközben az alábbi közleményt kaptuk a Fidesz sajtóosztályától ez ügyben:

A tavalyi esztendőben, a moszkvai Dumában pártközi tárgyalások során felmerült, hogy az akkor még növekvő volumenű orosz–magyar külkereskedelem zökkenőmentes finanszírozása érdekében a két ország jegybankja között szülessen forint-rubel swap megállapodás. Aki a swap megállapodást összekeveri a devizatartalékkal, annak javasoljuk, üljön vissza az iskolapadba.

Köszönjük, fontolóra vesszük. Mindazonáltal a témába vágó tavalyi írásokban nem találjuk a swap megállapodás kifejezést.