Hat kormányzati vagy ahhoz közeli figurát érint a beutazási tilalom. Amerika azért most lépett, mert a magyar korrupció trendje annyira negatív, hogy ha így folytatódna, lehetetlenné válhatna szövetségben maradnunk. Erről André Goodfriend amerikai ügyvivő beszélt hétfőn.

Magyarország évekig nem reagált az Egyesült Államok ismétlődő felvetéseire – Clinton külügyminisztertől a külügy különféle jelentéseiig –, miszerint erősödőben van az államigazgatást és a kormányzatot is érintő korrupció. Ez lehet az egyik oka, hogy most ilyen kemény figyelmeztetést kaptunk Amerikától, de szeretnék elkerülni, hogy megromoljon a viszonyunk.

Advertisement

A nagy örömömre a diplomácia Al Pacinójának bizonyult Goodfriend a háttérbeszélgetésen, amelyen részt vettem, többször megismételte, hogy a beutazási tilalmak ügyében nem fognak neveket mondani, és a bizonyítékaikat sem adják át a magyar félnek. A diplomata célzott arra is, hogy a korrupciós ügyről, ami az egész alapja, nem nekik kell adatokat szolgáltatniuk, arról a magyar kormánynak magyar állapolgároktól is lehet tudomása. A hatóságoknak nem az amerikaiakra kellene várniuk olyan ügyekben, ahol magyarok jelezték a problémákat – mondta.

Az Index által hétfőn bedobott elméletet, miszerint az ügy a tömeges áfacsalásokon kibukott amerikai étolajgyártót korrumpálni próbáló figurák miatt robbant ki, ez nem cáfolja. Igaz, nem is erősíti meg, és erre az ügyvivő sem volt hajlandó.

Goodfriend azt is egyértelművé tette, hogy Amerika tesztként tekint az ügyre, és figyeli, hogy a magyar fél tényleg hisz-e a korrupció elleni harcban, és lépni fog-e. Rogán Antal fideszes frakcióvezető szemtelen megjegyzésére, miszerint a magyar kormány nem tudja, az amerikaiak viccelnek-e ezzel az egésszel, annyit mondott, hogy nincs okuk viccelni.

Advertisement

A korrupcióról beszélni kell – szögezte le a diplomata, és azt is mondta, az eset, illetve Szijjártó külügyminiszter mostani washingtoni útja jó alkalom arra, hogy a két szövetséges ország felnőttként tárgyaljon ezekről a kérdésekről.

Elhangzott, hogy a korrupció Magyarországi trendje mennyire negatív, annak ellenére, hogy a többi volt kommunista országhoz képest sokkal jobb helyzetből indultunk.

Az ügyvivő arról is beszélt, hogy ha az ügy nem kormányzati szereplőket érintett volna, a nagykövetség nem figyelmeztette volna a magyar külügyminisztériumot. Goodfriend nem tudja, hogy az érintetteknek vannak-e potenciálisan befagyasztható számláik Amerikában.

Megerősítette, ha nem merül fel új körülmény, a kitiltás örökre is szólhat, illetve ha az a gyanú támad, hogy a korrupciós pénzt az illető családja is élvezi – mondjuk abból taníttaják a gyereket–, a tiltás érinthet családtagokat is.