Büszke vagyok arra, hogy piarista diák voltam. Urbán József gimnáziumi igazgató egy paptól végképp csodás dolgokat mondott melegekről, katolikusokról, melegházasságról. Semjén Zsolt politikusnak és a Heti Válasz mániákusan melegező melegügyi megmondóemberének.

Urbán József először akkor nyilvánult meg a témában, amikor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesből kijött a tálib, és a következő közleményt publikálta az eredménytelen szlovák melegügyi népszavazás után:

Üdvözöljük az igenek győzelmét a szlovákiai népszavazáson. A szlovák nép tanúságot tett a közös keresztény értékekről és a normalitásról.

Urbán ebben a príma blogposztjában reagált, finoman, de igen határozottan helyretéve az önző politikai okokból – az emberek gyűlölködő ösztöneire játszó szavazatszerzés céljából – heveskedő KDNP-st. Remekül levezette, hogy mennyire hamis dolog egyenlőségjelet tenni a "keresztény" és a "normális" jelzők közé.

Advertisement

Mire Szőnyi Szilárd, a Heti Válasz melegszakértője, aki korábban szomorúan rosszízű cikkben vallotta meg, hogy természetetellenesnek tartja a homoszexulitást, beindult, és ma az ájtatoskodó hang ellenére kvázi feljelentette Urbánt a pápánál. Hogy itt valaki nem hallgat az Egyház tanítására és nem tartja be a Főnök parancsait:

Bár Urbán József higgadt szavai, árnyalt gondolatmenete mögött egy mélyen gondolkodó lelkipásztort, teológust láthatunk, s magam is egyetértéssel olvastam azon mondatait, melyekkel a meleg embertársaink iránti empátiára figyelmeztet, a Semjén-nyilatkozatra, a homoszexuális cselekedetre, a melegházasságra és az örökbefogadásra vonatkozó üzenetét nem tudtam hova tenni. A szerző ugyanis elfogadhatónak nevezi azok álláspontját, akik keresztényi mivoltuk miatt nemmel szavaznak mindhárom kérdésre, de azokét is, akik, ugyancsak krisztushívő létükből fakadóan, ellentétesen vélekednek. Holott a katolikus egyház katekizmusának megfogalmazásai – a homoszexuális tett „súlyos eltévelyedés", „rendetlen cselekedet", „nincs olyan eset, amikor jóváhagyható lenne" – mellett más egyházi dokumentumok, vagy éppen Ferenc pápa megnyilvánulásai meglehetősen egyértelműek, és nemigen hagynak teret arra, hogy keresztényként, de legalábbis katolikusként valaki nemmel szavazzon az első két kérdésre.

Szőnyi, akinek a Biblia megmondta, hogy természetellenesnek kell tartania a melegeket, levelet is írt neki. Mármint Urbánnak:

Egyúttal elküldtem neki azokat a híreket, melyek szerint az egyházfő a referendum előtt a hagyományos család, vagyis a semjéni értelemben vett „normalitás" melletti kiállásra buzdította a szlovákiai népszavazókat, korábban pedig azon elmélkedett, hogy manapság, destruktív módon, sokan mindenfajta emberi kapcsolatot a házasság rangjára akarnak emelni, a melegek frigye viszont fenyegeti a család intézményét, sőt romboló és sötét út.

Amire Urbán nagyszerű szöveggel válaszolt. Ebben ilyen részletek olvashatók:

Azt javaslom – és a környezetemben meg az írásaimmal ezt szeretném segíteni –, hogy nyissunk olyan teret, ahol félelem és szégyen, erőszak, megfélemlítés és megszégyenítés nélkül tudunk beszélgetni, és tudjuk először is tisztázni a szavainkat. Ezt nagymértékben segíti – sőt lehet, hogy elengedhetetlen feltétele a beszélgetésnek –, ha nem használjuk pallosként a magisztérium nyilatkozatait, vagy ha nem mondjuk – akár sejtetve is – egymásról azt, hogy „nem vagy normális", „nem vagy keresztény".

Ha nem akarsz fekete-fehéren gondolkodni sem a melegekről, sem a katolikusokról, akkor olvasd el Szőnyi Szilárd posztját, az Urbán-linkkel és a fent idézett levél teljes szövegével.

Advertisement

És ha a Semjén-féle megélhetési katolikusok elborzasztanak és általánosításokra sarkallnak, ne felejtsd el: ő egyszerűen abból keres pénzt, hogy katolikusnak mondja, sőt pódiumról ordítja magát, és megpróbálja megmondani másoknak, milyennek KELL lennie egy NORMÁLIS katolikusnak. Én – bár hosszú évekig voltam az egyház báránya – még mindig nem tudom, milyen egy normális katolikus, sőt az is lehet, hogy rengetegféle normális katolikus létezik. De abban biztos vagyok, hogy egyikük sem olyan, mint Semjén Zsolt.