Dübörögnek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campus Beruházási Projekt bontási munkái a Nagyvárad téren. Még ha most éppen nem is mindig látszik annyira.

A szeptemberben kezdődött dózerolás mostanra csúcsosodott ki, az elmúlt napokban szétkapták az Üllői útra néző épületek zömét, a kocsmákat, boltokat, a bútorraktárat és a legendás Ráday Kupola presszót/klubot beleértve. Ez utóbbi így nézett ki hétfő délután:

És ma reggel:

Mintha egy hatalmas plazmatévét néznének a munkások:

Ennyi maradt a bútorraktárból:

Az itt lévő P+R parkolót használók valószínűleg anyázva fogják este felvenni autóikat. Ugyanis a kivitelező (fővállalkozó: Market Építő Zrt., műszaki ellenőr: Újlak Mérnökiroda Kft.) mindössze egyetlen slaggal próbálta a bontással járó szálló por mennyiségét csökkenteni:

Természetesen kevés sikerrel, mert mindent elborított a finom por.

Épp pár képet tudtam csak lőni, aztán menekülőre fogtam a dolgot. Gondolom a környéken lakók sem mostanában szellőztetik át a lakást, noha a kellemes, napos, langyos őszi idő erre éppen alkalmas lenne.

Advertisement

Egyébként pár évvel ezelőtt még így nézett ki az Üllői út, Orczy út által határolt, mostanra eltüntetett épületcsoport felülről (a kép jobb odalán):

A pikk-pakk eltüntetett Ráday Kupola gondolom sokakban hagy majd maga után fájó űrt, vannak, akik a rendszerváltás utáni legjobb budapesti szórakozóhelyek listájára is simán felvennék. Emlékét a Google Streetview egy darabig még biztos megőrzi:

Annyi biztos, hogy az utóbbi években kimúlt hely a SOTE diákjainak egyik bázisa volt, én mindössze egyszer jártam benne, de akkor épp náci és antináci szkinhedek majdnem összecsapásának volt helyszíne. Bent többek között a Böiler meg az olasz Vendetta zenélt, kint rohamrendőrök védték a helyet a Vér és Becsület keretlegényeitől. Azok voltak a szép idők.

Archív és friss fotók: Nagy Attila, utcakép: Google Street View