Kentucky szenátora és az internet kedvenc elnökjelöltjének, Ron Paulnak a fia, azaz Rand Paul tegnap felállt a Szenátusban és elkezdett beszélni arról, hogy mennyire alávalóak a kormány által elrendelt dróntámadások. És beszélt. És beszélt. És beszélt. Majdnem 13 órán át.

Ezt a fajta obstrukciót az amerikai politikai életben filibusternek hívják, az a lényeg, hogy a képviselő addig beszél, amíg mindenkinek el nem megy a kedve a szavazástól, vagy az élettől általában. Rand ugyan a drónokról beszélt, de ezzel azt akadályozta meg, hogy a Szenátus jóváhagyja John O. Brennant, mint a CIA új igazgatóját. A filibusterben több képviselő is részt vehet, így más republikánusok néha beszálltak, Texas szenátora például az V. Henrikből olvasott fel és a Patton című filmből idézett, a floridai szenátor pedig Jay-Z-t szavalt és a Keresztapa mondatait mondta vissza.

Paul a majdnem 13 órájával sehol nincsen Strom Thurmond legendás, 1957-es, 28 órás filibusteréhez képest, igaz, a kentucky-i szenátor nem hagyhatta el a termet, hogy a mosdóba menjen, úgyhogy a beszéd vége felé már egyértelmű volt, hogy nagyon kell pisilnie.

Ha valakit érdekel az igazi abszurd napi amerikai politika, az olvassa el a New York Times elég részletes beszámolóját a filibusterről. És ha valaki annyira otthon van a harmincas évek amerikai filmjében, mint itt mellettem Szily László, akkor annak eszébe juthatott 1939-ből Frank Capra filmje, a Becsületből elégtelen, aminek főszereplője, James Stewart hasonló monológot tartott a Szenátusban.

Gif: Gawker