Riley Tedrow amerikai biológushallgató gazdagította az imádkozó sáskák 2500 ismert faját a Dystacta tigrifrutex felfedezésével. A Kongó–Nílus-vízválasztó esőerdejében él.

Tedrow egyéves terepmunkáján találta az új fajt a ruandai Nyungwe-erdőben. A névadásban a drámától nem ódzkodó fiatal biológus bush tiger mantisnek, azaz bozóttigris imádkozó sáskának nevezte a gyönyörű, magát levélnek álcázó rovart, melyet a világ egyik legnagyobb fajgazdagságú erdejében talált.

Ez itt a hím:

Ez a nőstény:

A Nyungwe az egynegyed magyarországnyi Ruanda délnyugati csücskében található, nyugatról a Kongó, délről Burundi határolja. Az ezer négyzetkilométeres erdőből ered a Fehér-Nílus két forrása közül a hosszabbik, és az a furcsaság is itt történhet meg két esőcseppel, hogy az egyik hosszú és kanyargós út végén a Kongóval az Atlanti-óceánban, a másik még hosszabb és még kanyargósabb út végén a Nílussal a Földközi-tengerben landol.

Advertisement

Egyik szeme nevet, másik szeme sír Riley Tedrow-nak: egyrészt sikerült találnia a bozóttigris imádkozó sáskából hímet és nőstényt is, és a nőstény le is petézett, de a kikészített hím nemi szerveivel a hosszú hazaúton meglógtak a hangyák.

Forrás: The Columbus Dispatch. A fotókat Gavin Svenson készítette.