Ezzel a címmel írt újságcikket az általam eddig nem ismert Sputnikipogrom.com, amelyet agyonosztanak a közösségi médiában. Ami más források szerint is biztos, az az, hogy a város nem ismeri el az új ukrán hatalmat.

Vasárnap sok tízezres tömegtüntetésre került sor Szevasztopolban, ahol új városvezetőt választottak - kvázi közfelkiáltással - bizonyos Alekszej Csalij személyében. Ő új irányító testületet hoz létre, amelynek hétfőn-kedden formálisan és gyakorlatilag is átadja a hatalmat a polgármesteri és a kormányhivatal. Emellett a fent linkelt site szerint hoztak egy csomó határozatot. A továbbiakban:

- államcsinynek tekintik az ellenzéki hatalomátvételt
- nem utalják át Kijevnek a beszedett adókat
- nem fogadják el az ukrán parlament döntéseit
- nem szolgáltatják ki Kijevnek a lázadók elleni harcokban részt vett rendfenntartókat
- fegyveres önvédelmi egységeket hoznak létre, a helyi rendfenntartó erőket saját irányításuk alá vonják
- felkérik Vlagyimir Putyint, hogy vezényeljen orosz csapatokat a térségbe

A cikkíró azt írja, Szevasztopolban ünnepi a hangulat, mindenütt letépkedték az ukrán zászlókat, orosz lobogók lobognak a helyükön, és boldogan várják a felszabadítókat. A bevezető utakat állítólag lezárták a flotta páncélozott csapatszállítói.

A Krím-félsziget legnagyobb városát 400 ezren lakják, zömük orosz nemzetiségű és anyanyelvű. A kikötő egy részét az orosz Fekete-tengeri flotta bérli hosszú távra. A hétvégén más kelet-ukrajnai nagyvárosokban is tartottak tömegrendezvényeket.