Szakály: Lehet, hogy tévedtem

Szakály nagy vonalakban múlt pénteken azt mondta az MTI-nek, hogy a zsidók 1941-es deportálása idegenrendészeti probléma volt. Most előadott egy olyan bocsánatkérést, ami nem is igazából az.

Az MTI híre szerint tegnap az ATV esti műsorában magyarázta a kijelentését, most bemásolom a magyarázkodásának a nagyrészét:

Szakály Sándor vasárnap az ATV műsorában közölte, ő arról beszélt, hogy az 1930-as években Európa számos országában, így Magyarországon is, hontalan vagy állampolgárságuktól megfosztott zsidók éltek. Magyarországon 1941-ben körülbelül 15-35 ezer Szlovákiából, Lengyelországból, Németországból és Ausztriából menekült zsidó volt, akiknek az állampolgársága bizonytalan volt.

Randolph L. Braham történészt idézve azt mondta, hogy a Külföldieket Ellenőrző Országos Központi Hatóság megfogalmazott egy olyan igényt, hogy minden kétes állampolgárságú egyént ki kell utasítani Kárpátaljára, és át kell tenni a kelet-galíciai német hatóságokhoz.

Hangsúlyozta: ez lépés nem volt emberséges, a tragédia következménye, hogy 11-18 ezer Magyarországon lévő, alapvetően hontalan vagy állampolgárságát bizonyítani nem tudó embert "tesznek át" Galíciába, ahol ukrán és német milicisták illetve csapatok legyilkolják őket.

És hogy miért csak hunyorítva látszódik az egész bocsánatkérésnek? Nem a történelmi események leírása miatt, hanem azért, mert Szakály ezt így intézi el:

akit ezzel megsértettem, én megkövetem

Illetve:

bűntudatom nincs, mert nem követtem el bűnt az én felfogásom szerint. Lehet, hogy tévedtem

​Tényleg Gömbös Gyula képét tartja az asztalán a kormány történészintézetének vezetője? (Updatelve)

Csendőrszobor + a Magyar Nemzeti Függetlenségi (Fajvédő) Párt alapítójának fotója áll Szakály Sándor asztalán, legalábbis nagyon úgy néz ki. Ő az, aki idegenrendészeti problémának nevezte ma a zsidók első csoportjainak 1941-es deportálását. Nem Gömbös, hanem Szakály.

A kormány alapította nemrég és Lázár János miniszterelnökségi államtitkár felügyeli a Veritas Történelemkutató Intézetet, amit azért hozott létre a Fidesz, hogy

„hiteles, torzításmentes" módon mutassa be az elmúlt másfél évszázad sorsfordító politikai és társadalmi eseményeit.

Ennek vezetője, Szakály Sándor ma arról nyilatkozott az MTI-nek, hogy

"Arról is beszélni kell, hogy a Magyarországról kialakított képpel ellentétben az itteni zsidóságot igazán attól kezdve érte jelentős veszteség, amikor a német haderő bevonult Magyarországra, s így az ország szuverenitása erősen korlátozottá vált 1944. március 19. után. Utalt arra, hogy a történészek közül többen úgy ítélik meg, 1941-ben Kamenyec-Podolszkba történt az első deportálás a második világháborúban Magyarországról, de véleménye szerint ez inkább idegenrendészeti eljárásnak tekinthető, mert azokat, akik nem rendelkeztek magyar állampolgársággal, ide toloncolták ki. Amikor kiderült, hogy sokakat közülük meggyilkoltak, Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter lehetővé tette a visszatérést Magyarországra."

Később pedig olyan fotót tett ki Ludivikashangulat felhasználó a Tumbl-blogjára, amin az idegerendészeti szakértő Szakály a fajvédő exminiszterelnök, a magyar Mussolini, Gömbös Gyula portréjával pózol, egy Nagy-Magyarország-térkép és egy kakastollas csendőrszobor(nak látszó tárgy) társaságában.

Advertisement

A képet az MTI fotósa, Koszticsák Szilárd készítette Szakály irodájában, itt a teljes verzió, klikkre nagyítható:

Itt a fotó bal sarkában lévő kép némi CSI enhance! után, akár a fiatal Gömbös is lehet, de nem száz százalék:

Aki tudja, hogy kit ábrázol a kép, ne habozzon bekommentelni!

Update: Pallium nevű olvasónk révén meg is érkezett a megfejtés!

Kéri Kálmán vezérkari ezredes, később recski rab, később MDF-es országgyűlési képviselő látható a képen.

Szakály egyébként sokat foglalkozott Gömbössel, ez egy meghívó egy tavaly ősszel tartott szekszárdi Gömbös-előadására:

Meghívó Léleképítőre!

November 28-án este folytatódik Szekszárdon

a népszerű Léleképítő sorozat.

Dr. Tóth Csaba Attila, a Léleképítő vezetője ezúttal

Dr. Szakály Sándort,

a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektor-helyettesét hívta meg,

aki történészként avatottan mutatja be

vitéz jákfai Gömbös Gyulát,

Magyarország egykori miniszterelnökét, Murga szülöttjét,

Szekszárd város díszpolgárát.

"[Az intézetnek] kicsit más szellemiséget kell képviselnie, mint az eddig már meglévő történettudományi kutatóműhelyeknek. (…)"

Ezt nyilatkozta a történész az MTI-nek, és mint látszik, egy kicsit sem hazudott!

Advertisement

Külön megnyugtató, hogy Szakály a VERITAS élére történt kinevezése előtt nem bőrfejűeknek szervezett tüntetéseket, hanem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorhelyettese volt.