18:02 Élő közvetítésünk most véget ér, olvassátok tovább a Gawker remek percről percre hírfolyamát.

18:00 Ilyeneket twitelt Dzokhar, a fiatalabb testvér.

17:20 Fantasztikus fordulat: Ramzan Karimov csecsen elnök beszállt a játszmába, és közleményt adott ki, méghozzá, sosem találnátok ki, az Instagramon. A közleményben arról van szó, hogy a Tsarnaev testvérek igazából nem csecsenek, hanem amerikaiak, hiszen ott nőttek fel, így Amerika formálta őket. A szöveg itt klasszikus Amerika-ellenes átkozódásba megy át, a gonosz amerikai forrásáról is szó esik benne!

17:04 Újraengedélyezték a taxiforgalmat Bostonban - írja a CNN:

17:03 Állítólag elkapták a harmadik gyanúsítottat, aki nem a második számú, 19 éves, hanem az, akiről még semmit nem tudni, azon kívül, hogy állítólag létezik.

17:02 Autón meneküól az egyik gyanúsított? A rendőrök mindenesetre egy szürke Honda CRV-t köröznek. Ahhoz képest, hogy hányan üldözik és legalább egyszer már lőtávolban voltak tőle, ügyesen menekül a csecsen fiú!

16:44 Egyre inkább úgy tűnik, hogy tényleg van még egy tettestárs.

16:43 Ilyen üres most Boston:

16:30 Informatív poszt a Gawkeren arról, hogy mit lehet tudni a két testvérről. Dzokhar, a fiatalabb az osztály bohóca volt, népszerű jó kedélyű, nyíltnak tűnő fiú. Tamerlan, az idősebb, akit lelőttek, amatőr bokszoló volt, sokkal zárkózottabb, aki egyszer arra panaszkodott, hogy nincsenek amerikai barátai, mert nem érti őket.

15:47 A rendőrség körbevett egy watertowni házat. Nagyon óvatosak, mert egybehangzó sajtójelen báty testére is robbanóeszközök voltak aggatva, és attól tartanak, hogy az öccsével ugyanez a helyzet.

Advertisement

15:16 Ez már olyan metahelyzet, amiről később tanulmányokat fognak írni. A merénylő menekülés közben állítólag azt posztolta ki valahová, hogy "Megöllek titeket mind, mert megöltétek a bátyámat." Legalábbis ezt állítja Joseph Stuhr a Twitteren.

14:37 Kerteken át menekül a fekete kapucnis dzsekis támadó - írja a blogger, aki a rendőrségi adást hallgatva korábban a Redditen, annak összeomlása óta a Twitteren közvetít.

14:30 Boston igazi kísértetváros az embervadászat időtartamára. A hatóságot a város egész lakosságát megkérték, hogy maradjanak otthon és zárkózzanak be, no és persze ne engedjenek be senkit sem. Már a taxiközlekedést is leállították, a vonatok régóta nem járnak.

Advertisement

14:17 Ő Jeff Bauman a híressé vált fotón, közvetlenül a robbanás után, sokkos állapotban.

14:12 Jeff Bauman, a merényletben mindkét lábát elvesztő férfi, akinek a fiatalabbik merénylő közvetlen közelről a szemébe nézett, mielőtt a földre rakta volna a bomcát rejtő zsákot, rengeteget segített a rendőrségnek a tettes azonosításában. Amikor a műtét után magához tért, a bátyja elbeszélése szerint papírt és tollat kért és azt írta: "táska láttam a fickót, egyenesen rám nézett" [Bloomberg]

14:08 Így viccel egy csecsen merénylő. Alvósejk lefordította Tsarnaev egyik bejegyzését az orosz közösségi oldalról:

“Találós kérdés az iskolában: megy egy autó, utazik benne egy dagesztáni, egy csecsen és egy ingus. Ki vezeti az autót? - A rendőr”

13:59 A New York Times úgy tudja, hogy hivatalosan megerősítették, a halott merénylő neve Tamerlan Tsarnaev és 26 éves volt. Nem pedig 20, ahogy az első hírekben szerepelt. Szóval tényleg csecsenek voltak.

13:39 Az NPR infója szerint letartóztattak egy harmadik tettestársat is, akit egyelőre még nem neveznek gyanúsítottnak:

13:27 Íme, ez a legújabban menekülő tettesként kezelt Dzsohar Csarnajev profilja egy orosz közösségi oldalról. Mint látható, igencsak hasonlít a fiatal Bob Dylanre.

Advertisement

13:23 Bár a helyzet képlékeny és az információk bizonytalanok, a közösségi médiát istenítő + a hagyományos újságírást temető kórus azért elgondolkodhat, hogy ha kiderül, hogy a Redditen "leleplezett" és gyakorlatilag terroristaként kezelt Sanil Tarpathi ártatlan.

13:18 Az eddig Redditen percről-percréző felhasználó szerint a merénylők egy testvérpár, 19 és 20 éves csecsenek, akik közül az idősebbik halt meg.

13:11 A még életben lévő gyanúsított, Dzhokhar Tsarnaev 2011-ben egy 2500 dolláros ösztöndíjat kaphatott Cambridge városától. Még nem 100%, hogy ugyanaz a két ember.

13:04 Javítás: a robbantók nem oroszok, hanem csecsenek.

13:03 A rendőrség felrobbantott egy csőbombát.

12:54 Két tucat ilyen jármű halad a helyszín felé. A Nemzeti Gárda küldte őket.

12:42 A csavar, amit senki sem látott előre: a bostoni robbantók oroszok.

12:35 Miközben a rendőrség és a SWAT háztól-házig jár, a Reddit megpendített egy összeesküvés-elméletet: az oldal nem a túl sok látogatótól állt le, hanem egy túlterheléses támadás miatt.

12:33 A watertowni Shawna ezt látja a házából: (kösz, Tamás!)

12:30 A Reddit összeomlott, de az ottani informátor Twitteren folytatja.

12:24 Így érkezett meg a SWAT a helyszínre.

12:18 A rendőrök kirángattak három embert egy taxiból.

12:10 SWAT-csapatok egyesével vizsgálják át a watertowni házakat, robbanószerkezeteket keresnek.

12:05 A Walnut Avenue-n is találtak nyitott ajtókat.

12:03 Közben egy fekete kabátos, középmagas férfi próbál kocsikat leinteni máshol. Nyilván nem ő az, de ezt is megnézik a rendőrség.

Advertisement

12:01 A Beechwood 20 szám alatt egy tárva nyitott ajtót találtak, egy járőr bemegy, erősítést kértek.

12:00 Az Irving Streetnél minden oké.

11:52 Egy Irving Street 48 alatti egy lakos szólt a rendőröknek, hogy fura hangot hallott a garázsában.

Advertisement

11:50 A bostoni rendőrség előbb a helyi tömegközlekedést állította le, most pedig nem meheet autó se ki, se be Watertownba.

11:45 Most saját magunk alatt vágom a fát, de itt valaki streameli a hely hivatalos szervek csatornáját, ha valaki érti a rádiószlenget és nem rogy éppen össze a ustream a rengeteg nézőtől, akkor egyenesben követheti.

11:38 Az MIT ma nem tart órákat, a bostoni rendőrség pedig nem engedi, hogy a watertowni üzletek kinyissanak.

11:31 Az előző hülyeség, nem a második halt meg, hanem az első, akit a Beth Isreal kórházba szállítottak trilliónyi lőtt sebbel és egy robbanásra utaló sebesüléssel.

Advertisement

11:25 A Reddit eddig hibátlan informátora szerint meghalt a második merénylő is, még nem tudni pontosan hogyan.

11:19 Ha valaki szeretné térképen is lejátszani a mai eseményeket, annak itt egy hasznos Google Maps:


View

11:09 Itt egy lakossági videó a tűzharcról, látni nem nagyon lehet semmit, de az atmoszféra igen erős, annyit lőnek a végén, mint egy Tarantino-filmben.

11:05 Meg nem erősített hírek szerint a két merénylő neve Mike Mulugeta (ő halt meg) és Sanil Tarpathi, vagyis egyre valószínűbb, hogy a Redditen jól azonosították be a tettest.

Advertisement

10:55 Robbanószereket és gyanús csomagokat szórtak szét a terroristák menekülés közben Watertown utcáin, illetve az MIT kampuszán. A rendőrség egyes területek teljes elkerülésére kért mindenkit, illetve arra, hogy ne nyúljanak hozzá semmilyen csomaghoz.

10:42 Így néz ki a menekülő ember. A biztonsági kamera fölvétele a 7/11 kirablása közben készült róla.

10:33 A bostoniu rendőrség sajtótájékoztatója után világosabb a kép, hogy mi is történt. A két gyanúsított helyi idő szerint csütörtök este fél tizenegykor kirabolt egy cambridge-i 7-11 élelmiszerboltot, utána tűzharcba keveredett és lelőtt egy egyetemi rendőrt az MIT-n, majd egy elrabolt Mercedes SUV-val elmenekültek a helyszínről. A sorfőrt fegyverrel kényszerítették, hogy vezessen, majd fél óra múlva sértetlenül elengedték egy banzinkútnál. Az ekkor már óriási erőkkel felvonuló rendőrök Watertown városban szúrták ki végül a SUV-ot, és elkezdték üldözni. Ekkor kemény tűzharc alakult ki, kézifegyverekkel és gránátokkal. Egy rendőrt meglőttek, ő életveszélyes állapotban kórházba került, a tűzharcban az egyik gyanúsított is meghalt. A másikuk elmenekült, őt üldüzik most. Barna, göndört hajú, fehér férfiről van szó.

Advertisement

10:00 A rendőrök házról házra járva keresik a szökésben lévő feltételezett merénylőt. Egyre inkább úgy néz ki, hogy tényleg Sunil Tripathi lehet az. Itt egy fotó róla a maraton befutója közeléből:

9:57 László írja Amerikából:

Ez is rohadt jó, crowdsourced térkép, pedig még a rendőrség a sajtó iPhoneját kéri el tájékozódni... Ja, és a rendőrségi cb-t online hallgatja a terkepesz, ahogy hatvan ezren mások is. A tv a fasorban sincs. A szökevényt meg már tegnap beazonositotta egy reddit fórum...

És tényleg rohadt jó a térkép, minden rajta van az üldözésről!

9:49 A Reddit felhasználói az egyik merénylőnek Sunil Tripathit, a Brown egyetem hallgatóját tartják, akiről nem tudni, hol van. A férfi családja most leszedte a megtalálására létrehozott Facebook-oldalt. Itt a cache-elt verzió a diák fotójával.

Advertisement

9:45 A rendőrség arra kéri Watertown lakosságát, hogy senkinek se nyissanak ajtót, csak a rendőröknek, maradjanak bezárkózva, ne menjenek az ablakok közelébe, ha pedig be akarna hatolni valaki a lakásukba, azonnal hívják a rendőrséget. A le nem lőtt gyanúsított eszerint teljesen kicsúszott a gyűrűből.

9:47 Az NBC-s Pete Williams úgy tudja, a helyszínen találtak egy kuktát. Lehet, hogy további merényletekre készültek?