A reggel legbeszívottabb híre: az Országos Egészségfejlesztési Intézet közleményben inti a magyar fiatalokat a vízipipadohány veszélyeire. Jelentkezzen, aki látott már bongból dohányfélét szívó embert, arab országot kivéve!

Rettentően aranyos az OEFI. Egy nemzetközi felmérésből megtudták, hogy tavaly a magyar fiatalok 17 százaléka szívott vízipipát, ezért figyelmeztető közleményt adtak ki arról, hogy egy adag spéci vízipipadohány elégetésével mennyi szénmonoxid és füst jut a szervezetünkbe. Egyfelől cuki, hogy ilyen gondos egészségvédó szervezeteink vannak, de vajon mit árul el a valóságérzékelésükről ez az egész? Aki ennyire nincs otthon a világban, az hogyan tud vigyázni ránk? Nagy kérdések ezek, a megoldást még nem tudom, de rátömök aztán hátha eszebe jut valami.

Perverzek kedvéért itt a teljes MTI-hír:

Egészségügy-megelőzés

A vízipipa-használat veszélyeire figyelmeztet az egészségfejlesztési intézet

Budapest, 2014. június 11., szerda (MTI) - Az elmúlt években Magyarországon is egyre többen használják a vízipipát, amelynek füstjével szintén káros anyagok jutnak a szervezetbe, ezért az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) figyelemfelhívó és ismeretterjesztő akcióba kezdett.

A nemzetközi ifjúsági dohányzás felmérés magyar adatai alapján százból 17 fiatal szívott már vízipipát 2013-ban, Magyarországon a fiatalok körében a cigaretta után a vízipipa a második leggyakrabban használt dohánytermék, és a felnőttek körében is kimutatható mértékű a használata.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tévhitekkel ellentétben a vízipipadohány szívásával is nikotin és szén-monoxid jut a szervezetbe. Egy teljes vízipipa használattal - 20-tól 80 percig tartó pipázás, 50-től 200 pöfékeléssel - annyi füst és szén-monoxid jut be a szervezetbe, mint száz cigaretta elszívásával.

A vízipipa egészségkárosító hatásaira az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 2005-ben felhívta a figyelmet, hiszen a vízipipa füstje olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek rákos megbetegedésekhez vezethetnek. Több kutatás is talált összefüggést a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rendszeres vízipipa használat között. A vízipipa füstje káros hatással van a tüdőkapacitásra, csökkenti a légúti funkciót és bizonyos fertőző betegségek terjedéséhez vezethet.

Az OEFI ezért figyelemfelhívó és ismeretterjesztő akcióba kezdett, a kampány során a vízipipázás okozta káros hatásokat bemutató plakátok és infografikák kerülnek főiskolák, egyetemek, középiskolák, gyermekorvosi rendelők, bevásárlóközpontok jól látható felületeire.