Múlt héten futott jókora köröket a fentebbi lélegzetállító videó, illetve a Tumba Ping Pong névre hallgató svéd csoport tudományából készült animgif:

Még a Huffington Post is beszámolt róluk. Nekem annyira zavarta a valóságérzékemet a túl veszélyesnek tűnő mutatvány, hogy ma elhatároztam, utánanézek, kamu-e vagy sem amit látunk.

Advertisement

Pár dolgot eleve tudni lehet: a cirkuszi késdobáló mutatványban többnyire preparált késekkel és preparált céltáblával dolgoznak, a csinos asszisztensek élete nem szokott komoly veszélyben forogni. Másfelől a videóban látható konyhakések nem késdobálásra vannak kitalálva, pláne nem arra, hogy pingpongütővel megütve precízen célba lehessen juttani azokat.

Szóval, hol van a cirkuszi kutya elásva? Megnéztem a Youtube-ra feltöltött videót, és mikor láttam hogy fenn van a nagy felbontású, 1080p HD verzió is, letöltöttem azt. CSI-ba illő képelemzési módszerekkel (GRAB FRAME! ZOOM! ENHANCE!) a következőkre jutottam:

Az első kés még akár igazi is lehet, jól begyakorolva el is tudom képzelni, hogy sikerülhet. Itt az animgif, ami nem cáfolja a produkció hitelességét:

A második kés egyértelműen trükk, elég ezt a képkockát megnézni, jól látható, hogy a bal kézben tartott ütő preparálva van, a piros oldalában már ott van a kés (ezt eddig a pillanatig nem is látjuk a videón, mivel a lány háttal van nekünk, amikor elsétál a kamerától):

És a legveszélyesebb rész, a fej fölé, az ananászra célzott késsel:

ELŐRE EL VAN VÁGVA AZ ANANÁSZ!!! Egy műanyag kellékkéssel meg kellően veszélytelenné is lehet tenni a célzókísérleteket, bőven elég, ha egyszer el tudja találni a fickó az ananász levágott felét, mint ahogy a gifen is látszik, valahol a nyelével.

Advertisement

A szájba beütött labda meg innen fogva bőven lehet némi pepecselős, videós utómunka is, ennél nehezebbet is megoldottak már számítógépes grafikával.

További jó videónézést mindenkinek, nem kell megköszönni, örülök hogy segíthettem.