Hatályba lépett az új halgazdálkodási törvény, a kormány igen kevés értelmes húzásának egyike. A lényege az, hogy bár formálisan nem szünteti meg a halászatot a természetes vizeken, az új rendszer a 300 ezer horgászt teszi meg úrnak a 150 halásszal szemben.

Az egész törvénynek ez itt a két kulcsmondata, rögtön az elején:

A halgazdálkodási vízterületek halgazdálkodási hasznosítása során a horgászat és a horgászturizmus fejlesztése elsőbbséget élvez más hasznosítási módokkal szemben. A halgazdálkodási jog a halgazdálkodási vízterületen elsősorban horgászati célú halgazdálkodásra jogosít. Halászat vagy haltermelés a horgászat mellett, vagy önállóan akkor végezhető, ha a horgászati célú halgazdálkodás megvalósítására nincs mód.

A mostani rendszerhez képest persze egy rakás apróságban lesz ezen felül váltás, de a köztársasági elnök lobbizását a háta mögött tudó pecás lobbi ezzel majdnem mindent elért, amit szeretett volna. Az a kevés megmaradt természetes vízi halász a horgászokénál sokkal hatékonyabb és nagyobb eszközeivel gyakorlatilag le tudta pusztítani a magyar folyók teljes halállományát. Egyetlen halász akár több tízkilométernyi folyószakaszon tudta megzavarni az ívást vagy kifogni az áradások után a hullámtérből a mederbe tartó halakat.

Advertisement

A halászlobbi megtörésén felül több újdonság erősíti az ellenőrzést, hiszen nyilván a halászok sem adják fel könnyen a gerillaharcot, plusz a horgászok között is akad jó sok halrabló. Az egyik ilyen újdonság a társadalmi halőr intézménye, aki ugyanúgy elkérheti a papírokat és vissza is tarthatja azokat, mint egy hivatásos. Ha a lehetőség miatt megfelelő hálózat épül ki motivált önkéntesekből, és a természetes vizeken is elkezdenek ellenőrizni, az egészen hamar jól érzékelhetően növelni fogja a fogást. Én 1979 óta horgászom és természetes vizen, a Balatont nem számítva, kétszer ellenőriztek, egyszer a Dunán, egyszer az Ipolyon, de csak az utóbbi esetben halőrök, először vízirendőrök. Eddig az a visszás helyzet állt fenn, hogy a hivatásos halőrök mellett éppen a folyókat nyíltan lerabló, a szabályokat be nem tartó halászok ellenőrizhették a horgászokat. Szeretnék ott lenni, amikor az Újpesten és környékén tevékenykedő, "Amper" becenevű halrabló halászt először, másodszor és harmadszor kapja el egy társadalmi őr.

Betiltottak egy rakás brutális halászeszközt is, mint a sorhorog, a csapóhorog és a nyakzóháló. Tilalmi időben, amikor az adott halfajta ívik, általában tilos lett bármi olyan eszközzel halászni, ami megöli vagy megsebzi a halat, hogy azt ne lehessen élve visszaengedni.

A törvény még azt is megengedi, hogy amerikai mintára ne csak alsó, hanem felső méretkorlátozást is bevezessenek egyes halfajokra.

Ebben a posztban jól felsorolják a további lényeges változásokat.

Itt meg elolvasható a teljes törvényszöveg, ha találsz benne valami izgalmasat, amit nem írtam bele a posztba, írd meg válaszban!