A turizmusnak, kukkolóknak és a magyar failblogoknak hatalmas lökést fog adni, hogy végre Magyarországon is mehet a Google Street View, elhárultak a jogi akadályok, jelentette be a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila.

Péterfalvi azt is elmondta, hogy olyan esetekben, amikor valakinek sérült a privatszférája a képek készítése során és ezt bejelenti a Google-nak, a cégnek először elérhetetlenné kell tennie a képet, majd 5 nap alatt állást kell foglalnia az ügyben. Külön izgalmas lesz vadászni a letiltott házakra, hátha valami sumákságot próbáltak eltussolni ott.

Advertisement

Jóri András volt adatvédelmi biztos viszont személyes támadásnak vette, hogy Péterfalvi Attila azt mondta, Jóri vizsgálatai miatt nem lehetett Magyarországról korábban elírni a Google szolgáltatását. A volt biztos ezt mondta az MTI-nek:

Soha nem akadályoztam meg a Google Street View szolgáltatás működtetését Magyarországon - közölte Jóri András volt adatvédelmi biztos (...) ezzel ellentétben 2011-ben új jogértelmezéssel lehetővé tette a szolgáltatást, a nemzeti jog által megkívánt garanciák mellett. 

Jóri András reményét fejezte ki, hogy a NAIH "az EU által folytatott vizsgálat árnyékában nem a közérdekkel szemben üzleti érdekeknek tett alaptalan engedményekkel kívánja stabilizálni helyzetét". Egyúttal felszólította a NAIH-ot és a hatóság elnökét, hogy "a továbbiakban tartózkodjon tevékenysége hamis bemutatásától".