Zseniális volt a fotó, amit egy névtelenségbe burkolózó olvasónk küldött azzal a mellékelt szöveggel, hogy "Zuckerberg pulit és komondort vett! Na, ezért járt Magyarországon. Nem kamu, nem fotosopp. A komondor nem vak. :)" Ilyen erős hangulatú és eltéveszthetetlenül magyar fotót nem is lehetne hamisítani. És ekkor még nem is tudtam, hogy a kölyköt, akit Zuckerberg tart, Zöldhalompusztai Gergőnek hívják!

Megvannak az első felvételek, amiken a Facebook alapítója mosolyog, sőt nevet Magyarországon!

Itt már ugyanis nem a 444.hu riporterei kérdezgetik, hogy mit csinál itt, hanem hosszú, piros nyelvek nyalogatják és göndör szőrbe markol. Ez megtörténhetett volna vele a budapesti VII. kerületben is, de valójában Kisújszálláson esett meg, ahová azért utazott le, amiért valójában érkezett, mégpedig hogy ősi magyar pásztorkutyákól trécseljen.

Zuckerberg Antal Ferencnél, a Ludas Matyi pulikennel gazdájánál járt. Antal a Cinknek elmesélte, hogy nem régi barátja a Zuckerberg házaspárnak, hanem amerikai pulitenyésztők ajánlották a nevét és a tenyészetét a fajtát imádó milliárdosnak. A beajánló azonban nem az a Szabó Zoltán és felesége voltak, akiknek a zseniális nevű Pannonia Alpacas nevű oregoni tenyészetéből Zuckerberg annak idején, 2011-ben a Beast (Fenevad) névre keresztelt fehér puliját vette. Érdemes megnézni Szabóék weboldalát, ahol pulit, komondor és alpakát is kapni. Ez itt például Ildikó alpaka a kislányával, Rékával:

Amikor megláttam a képeket a magyar pásztorkutyák között felszabadultan vigyorgó Zuckerbergről, azt hittem, vett is a kutyát, olyan lelkesen tartotta a kezében a vicces kis komondort. Plusz ezt írta az Ismeretlen Képküldő is. De Antal elmondta, hogy erről, egyelőre legalábbis, szó sem volt. A magánakvaló milliárdos egyszerűen látni szerette volna, milyenek az igazi magyar pulik egy őshazai tenyészetben, és el szeretett volna beszélgetni egy szakértővel.

Advertisement

Antal a megállapodásuk miatt nem árulhatta el az időpontot, de valószínűleg múlt hét kedden jártak nála a vendégek. Órákon át tartózkodtak náluk, remek hangulatban, mélyen elmerülve az élet nagy pulikérdéseiben. Zuckerberg felszabadult volt, látszik, hogy annyira imádja a kutyákat, hogy a társaságukban talán jobban elengedi magát, mintha csak emberek között lenne - idézte fel a tenyésztő.

Antal Ferenc az eseményre meghívta fiatalkori barátját, a mezőkeresztesi Monoki Szabolcsot, a Zöldhalompusztai komondortenyészet tulajdonosát is, aki magával vitte a fotón is látható Zöldhalompusztai Gergőt.

Mark Zuckerberg testvére, Arielle már 2011-ben kiposztolta, hogy a fivére nem elégszik meg egy loncsos magyar pásztorkutyafajtával, és arra készül, hogy a fehér pulija mellé vegyen egy komondort is. Itt és most biztosan nem vett, de hogy az igazi magyarországi verzió nagyon tetszett neki belőle, az biztos.

Advertisement

A sztori tanulsága annyi, hogy senki sem akkora hülye, hogy politikusok vagy internetes vállalkozók kedvéért utazzon el a Föld másik oldalára, ha megteheti kölyökkutyák kedvéért is.

[A poszt elkészülésében 75 százalékos szerepe volt a háttérnyomozást végző Nagy Attilának]